Na obali jezera Makgadikgadi: Jesmo li odavde svi potekli?

Afrika se odavno smatra kolijevkom čovječanstva, a nedavna studija je to golemo područje suzila na – Bocvanu. Prema novim spoznajama, pradomovina modernog čovjeka, Homo sapiensa, jest plodna i vlažna zemlja uz rijeku Zambezi, na sjeveru te afričke države. Tim krajolikom danas dominiraju jame soli, ali prije 200.000 godina ondje se nalazilo golemo jezero Makgadikgadi, uz koje su, tvrde znanstvenici, naši davni preci živjeli.

Nastanjivali su ga otprilike sedamdeset tisuća godina, sve dok se lokalna klima nije promijenila. Tada su krenuli u potragu za plodnom zemljom, što je dovelo do budućih velikih migracija iz Afrike. Prvi tadašnji migranti otišli su na sjeveroistok, drugi val se zaputio na jugozapad, dok je treći dio populacije ostao na istom mjestu sve do danas, što je omogućilo genetsku raznolikost te različite kulturne, etničke i jezične identitete.

Ovaj zaključak temelji se na praćenju ljudskoga obiteljskog stabla, korištenjem stotina uzoraka mitohondrijskog DNK afričkih urođenika. Kombiniranjem genetike, geologije i računalnih simulacija klimatskih modela, znanstvenici su došli do predodžbe kako je afrički kontinent mogao izgledati prije 200.000 godina. Studiju, objavljena u u časopisu “Journal”, dio znanstvene zajednice dočekao je sa skepsom. Neki stručnjaci, primjerice, tvrde da se cjelovita priča o podrijetlu ljudi ne može rekonstruirati samo od mitohondrijske DNK te da je evolucija Homo sapiensa bila znatno kompleksniji proces. Prema njihovu mišljenju, moglo je biti više ljudskih pradomovina, a ne samo jedna.

Piše: Lucija Kapural


Komentari