Muškarci koji mrze žene: U svemu ste inferiorne, nemate što tražiti na prijestolju!

Tko je izumio kolica za kupovinu? Koji se svećenik žestoko protivio ideji žena na prijestolju? Zašto je protokol izmjene straže pred Buckinghamskom palačom 2001. godine narušen? Uživajte u zanimljivim činjenicama iz povijesti koje smo za vas odabrali!

1. Ideja o međuplanetarnim putovanjima izložena je još u sedamnaestom stoljeću. Njen zagovaratelj, anglikanski svećenik John Wilkins (1614. – 1672.), vjerovao je da ćemo, razvojem tehnologije, moći istraživati druge planete pomoću letjelica koje je nazivao “letećim kočijama”.

2. Kupovinu danas ne možemo ni zamisliti bez kolica za namirnice, no u vrijeme kad je ta metalna konstrukcija s kotačićima bila novotarija, kupci su prema njoj imali otpor. Američki biznismen Sylvan Nathan Goldman (1898. – 1984.), vlasnik lanca trgovina i izumitelj kolica za kupovinu, bio je prisiljen unajmiti desetke lažnih kupaca čiji je zadatak bio potaknuti one prave na korištenje kolica.

3. Škotski svećenik John Knox (1514. – 1572.), jedan od vođa protestantske reformacije (na slici!), 1558. godine je objavio djelo “Glasni zvuk trube protiv monstruozne vladavine žena”, od čijeg bi se sadržaja digla kosa na glavi svakoj današnjoj feministkinji. U njemu, kao što naslov sugerira, Knox vatreno “trubi” protiv ideje žena na prijestolju. Stav da su pripadnice nježnijeg spola u svemu inferiorne muškarcima, koji autor “dokazuje” probranim odlomcima iz Biblije, razbjesnio je netom ustoličenu englesku kraljicu Elizabetu I. (1533. – 1603.), premda je i sama bila protestantkinja.

4. Izmjena straže ispred Buckinghamske palače u Londonu, glavne rezidencije britanske kraljevske obitelji, svečana je ceremonija koja se odvija u jutarnjim satima, po strogo propisanim pravilima. Dana 13. rujna 2001. godine, dva dana nakon terorističkog napada na nebodere Svjetskoga trgovačkog centra u New Yorku, kraljica Elizabeta II. odlučila je prekršiti taj ustaljeni protokol – dopustila je da se, za vrijeme smjene straže, pusti američka himna, u znak solidarnosti sa stradalnicima.


5. U veljači 2007. Omsku oblast u Rusiji prekrio je narančasti snijeg. Istraživanje je pokazalo da je neobična padalina sadržavala veliki udio željeza, a pretpostavlja se da je nastala kad je olujni oblak usisao pješčanu oluju u Kazahstanu.

6. Godine 1738. čuveni francuski gastronom Lebas objavio je možda najneobičniju kuharicu svih vremena: recepti su bili u stihovima, popraćeni notama. Autor je, naime, smatrao da će čitatelji najlakše zapamtiti recept ako ga – otpjevaju!

7. U studenom 1860. godine, stanoviti Valentine Tapley skupo je platio okladu s prijateljima. Zakleo se, naime, kako nikad više neće obrijati bradu ako Abrahama Lincolna (1809. – 1865.) izaberu za predsjednika Sjedinjenih Američkih Država. Ali, avaj, izabrali su ga, pa nesretni Tapley do kraja života nije vidio britvice. Svoju bradurinu je izmjerio kao starac – bila je dugačka tri metra i osamdeset centimetara!

Piše: Lucija Kapural

Komentari