Mrcine od 200 kila: Prije tri milijuna godina, našim planetom su hodale vidre veličine lava!

Ilustracija: Pixabay

Vidre, zvijeri iz porodice kuna (Mustelidae), inteligentni su, druželjubivi i dražesni pripadnici faune. Načinom života djelomično su ili u potpunosti ovisne o vodi, što sugerira i sama njihova građa: tijela su im izdužena, prekrivena gustim i masnim krznom koje grije tijelo i zadržava ga suhim pod vodom, repovi mišićavi i pogodni za kretanje ispod površine, a na udovima, razmjerno kratkim, nalaze se prsti s razvijenim plivaćim kožicama. Hrane se pretežno ribom, no na “meniju” im se povremeno nalaze i žabe, rakovi, školjkaši, mali sisavci i ptice. Najveće vrste dugačke su oko 180 centimetara i teške četrdesetak kilograma. Drevni preci vidri bili su znatno drugačiji, kako izgledom tako i životnim navikama. 

Paleontolozi su nedavno otkrili ranije nepoznatu vrstu vidre. Enhydriodon omoensis, kako je nazvana, živjela je prije otprilike tri milijuna godina, na području današnje Etiopije. Sam naziv upućuje na dolinu Omo na jugozapadu ove afričke države, lokaciju na kojoj su fosilizirani ostaci životinje otkopani.

U usporedbi sa svojim današnjim potomcima, ova vidra bila je pravi gigant – težila je gotovo dvije stotine kilograma, koliko i odrasli mužjak lava! Znanstvenici su do tog uvida došli analizom čeljusti i bedrene kosti prapovijesne zvijeri. “Za razliku od današnjih vidri, ove “mrcine” nisu živjele u vodi već na kopnu. Bile su vješti lovci ali i stvrinari”, ispričao je voditelj istraživanja Kevin Uno, geokemičar sa Sveučilišta Columbia, objašnjavajući da su kolege i on do tog zaključka došli nakon analize izotopa na zubima drevne vidre.

Zanimljivo je da je ova zvijer dijelila životni prostor s australopitecima, jednim od prvih hominida koji su se kretali dvonožno i koji su izrađivali primitivno kameno oruđe. Naši daleki preci bili su znatno niži od nas – računa se da su bili visoki tek 120 centimetara i teški tridesetak kilograma. Za njih, vidre su bile gorostasi!

Piše: Lucija Kapural


Komentari