Mračne tajne “Kama Sutre”: Drevni tekst daje “zeleno svjetlo” za nasilnu obljubu udovica i prosjakinja!

Ilustracija: YouTube screenshot

Dok se moderni, zapadnjački doživljaj seksualnosti svodi na fizičku komponentu, drevni indijski tekst Kama Sutra (Kāmasūtra) opisuje je kao “božansko sjedinjenje”. U njemu, međutim, postoje brojne proturječnosti.

Umijeće ljubavi

Za razliku od kršćanske doktrine, Kama Sutra kao cilj općenja ne postavlja prokreaciju, nego – zamislite – užitak. Riječ “kama” u doslovnom prijevodu znači “želja”. Riječ “sutra” može se prevesti tek opisno, kao “konopac koji drži stvari zajedno”, a smisao joj je “pravila”. Radi se, dakle, o pravilima želje, odnosno znanosti o ljubavi.

Kao autor priručnika za “božansko sjedinjenje” tradicionalno se navodi Mallanāga Vātsyāyana, hinduistički filozof koji je živio između četvrtog i šestog stoljeća. U njegovom nauku, život ima tri cilja: religiozno ispunjenje (dharma), materijalni uspjeh (arthe) i seksualno zadovoljstvo (kama), koja su međusobno ravnopravna. Lista seksualnih poza, koja se pogrešno smatra jedinim sadržajem Kama Sutre, zauzima tek petinu spisa.

Djevica si? Ako nećeš milom, hoćeš silom!


Kontradikcije kojima spis obiluje zbunit će današnjeg čitatelja, no shvatljive su iz konteksta indijske kulture onog vremena. Primjerice, žene se na nekoliko mjesta spominju kao ravnopravni partneri, da bi drugdje bile shvaćene kao igračke muškaraca.

Osobito je to izraženo u poglavlju o defloraciji. Muškarcu koji zavodi djevicu preporučuje se da bude iznimno nježan, te da bez zabušavanja odradi dugotrajno udvaranje, obasipanje darovima, intimne razgovore i druge zamorne aktivnosti koje prethode koitusu. Kad se dugo iščekivani trenutak približi, objektu svoje žudnje treba poslati figuricu ovna s naglašenim falusom, kako bi joj bilo jasno da je pukom brbljanju došao kraj. No, obazrivost ide samo dotle – ne shvati li djevica njegove namjere ili pak odbije prestati biti djevicom, muškarcu se daje puno pravo da je opije dok se ne skljoka, a potom siluje (što će u tom slučaju biti s “duhovnim uznesenjem”, nigdje se ne spominje!).

Uvijek spremne

Osim djevica, pripadnicima jačeg spola daje se “zeleno svjetlo” za nasilnu obljubu udovica i prosjakinja, riječju, nesretnica bez muške zaštite.

Slično proturječje vidljivo je po pitanju bračne nevjere. Dok se ženama nalaže da uvijek budu dotjerane, nasmiješene, spremne za zabavu u vodoravnom položaju te, što je najvažnije, vjerne, muškarcu se preporučuje da bez pardona zavede tuđu suprugu kad god mu se za to pruži prilika.

Kako će ta druga pritom poštovati imperativ bračne vjernosti, nije objašnjeno. Otkrije li žena da joj partner nabija rogove, nema ga pravo ostaviti. No, Kama Sutra joj milostivo dopušta da bude “blago uvrijeđena”.

Slonica i zec – loša kombinacija!

Vātsyāyana je bio svjestan činjenice da užitak, kao glavna svrha seksa, katkad izostaje. Kao glavni uzrok te pojave naveo je nepodudarnost u građi tijela partnera. Naime, gospodu i dame podijelio je u tri kategorije, ovisno o veličini penisa (lingama) odnosno dubini vagine (yoni). “Zec” je muškarac s onim što današnja znanost naziva mikropenisom, “bik” onaj prosječno razvijene “alatke”, a “konj” frajer obdaren enormno velikim udom.

Analogno tome, žena s malom vaginom je “srna”, s prosječnom “krava”, a s “izraubanom” – “slonica”. Problemi nastaju kad, primjerice, konj poželi “uzeti mjeru” srni ili se slonica poželi podati zecu, zbog disproporcije njihovih spolovila. Kombinacije zec-srna, bik-krava i konj-slonica smatraju se dobitnima, jer su partneri kompatibilni.

Sisanje manga

Nakon dugačkih i vrlo detaljnih uputa za predigru, koja bi, radi raspirivanja strasti, svakako trebala uključivati ljubavne ugrize i grebanje, slijede opisi čak šezdeset četiri seksualna položaja, definirana kao umijeća.

Imaju uistinu zanimljiva imena: mačka (žena leži na trbuhu, muškarac je hvata za noge, visoko ih podiže te stavlja svoj lingam u njenu yoni), ljuljačka (muškarac se naslanja na zid, žena ga obgrli nogama i ljulja se na njegovom penisu), kornjača (žena sjedi u muškarčevu krilu), krava muzara (muškarac uzima ženu odostraga, držeći je za grudi).

Zanimljivo, oralni seks se zabranjuje, budući da se unutrašnjost usta smatra svetom. Nakon oštre osude, autor se ipak baca na iscrpno opisivanje tehnika kunilingusa i felacije, a potonju radnju poetično naziva – “sisanjem manga”!

Piše: Lucija Kapural

Komentari