Možete li zamisliti da u svom dvorištu nađete zakopani Ferrari?

Povijest Ferrarija započela je tek krajem dvadesetih godina 20. st., ali od samih početaka Ferrarijevi sportski automobili su postali poznati kao simbol luksuza i bogatstva. Imati Ferrari od početaka znak je društvenog prestiža i moći, i ako ste “gladni” pogleda osigurat će Vam željenu pozornost. Ovdje Vam donosimo jednu prilično čudnu priču o Ferrariju koji je nađen zakopan u dvorištu obiteljske kuće. Zanima li Vas kako je on dospio tamo, pročitajte tekst koji slijedi.

Ferrari star četiri godine

Početkom sada već daleke 1978. godine u dvorištu kuće u Zapadnoj ulici  119 u Los Angelesu, nađen je Ferrari. Pronašla su ga dječaci u dvorištu, rujući po vrtu na sveopće “oduševljenje” svojih roditelja. U jednom trenutku dečki su došli do tvrdog dijela, i odmah su posumnjali da je riječ o krovu automobila. Nakon što su roditelji pozvali policiju ubrzo se počelo s iskopavanjem koje je pokazalo da su nalaznici bili u pravu i da je ovdje doista  riječ o automobilu. Međutim, svi su bili iznenađeni kada se na utovarivaču našao ni manje ni više negoli Ferrari. Nađeni Ferrari bio je star četiri godine i njegova je vrijednost procijenjena na 18 000 dolara, što bi u nekoj protuvrijednosti danas iznosilo nešto malo manje od 70 000 američkih dolara. Bila je to sportska linija nazvana 264 Dino Ferrari, zapravo riječ je o prvom Ferrarijevom komercijalnom modelu automobila, hvaljenom zbog svog dizajna, ali vrhunskih vozačkih performansi. Danas se nalazi na sedmom mjestu na listi od deset najljepših Ferrarija svih vremena.

Vodoinstalater ga kupio ženi


Istražitelji su brzo saznali da je Ferrari kupio u Hollywoodu određeni Rosendo Cruz iz Alhambre u Kaliforniji u listopadu 1974. Auto je kupio kao poklon svojoj supruzi. Međutim, u poklonu je žena uživala jako kratko jer je auto nestao već u prosincu iste godine. Prema priči koju je Cruz prvo ispričao auto je ukraden dok su on i žena slavili godišnjicu braka. Kako auto nije nađen osiguravajuća kuća mu je isplatila novac od osiguranja, a auto je bio osiguran na veću cifru od one za koju je kupljen. Nitko od stanara u okolici ni vlasnika kuće nije znao ništa o tome kako je i kada Ferrari zakopan u dvorištu jer su vlasnici kuće na čijem je posjedu auto nađen tek doselili u novi dom. Koliko je poznato u dvorištu je svojevremeno postojao bazen pa je moguće da je on zgodno iskorišten za skrivanje automobila.

Stanje auta

Prema prvobitnom izvješću navedeno je da je, izuzev “rupice” iznad stražnjeg svjetla, automobil bio u jako dobrom stanju s obzirom na to da je bio “pokopan” pune četiri godine. Uz to auto je bio zamotan u plastične obloge dok su problematični dijelovi poput prozora bili dodatno zaštićen slojem tkanine. Na taj se način želio spriječiti ulazak insekata i vlage u sam auto. Međutim, to nije kraj, tek se 2012. u medijima saznalo da je Cruz zatražio od svojih suradnika da auto skriju, kako bi digao novac od osiguravajuće kuće koji će zajednički podijeliti sa njima. Dogovor je bio da skriju auto i da ga kraju rastave na dijelove i pobacaju. Očito je prema načinu na koji su Cruzovi suradnici pokušali zaštiti automobil da su imali svoje drugačije planove. U medijima se obično karikirano piše da su oni zaboravili gdje su ga zakopali, što nam djeluje kao psihodelično lupetanje. Kako bilo da bilo auto je otkriven, nakon čega je osiguravajuća kuća organizirala aukciju i auto je  kupljen za cijenu manju od 10 000 dolara od kupca po struci automehaničara.

Proturječnosti 

Automobil je prema nekima bio pak u katastrofalnom stanju dok je prema drugima bio tek načet korozijom i to samo na jednom manjem dijelu. Stanje auta je diskutabilno, no cijena po kojoj ga je Brad Howard kupio ukazuje da je istina prije negdje na sredini između dvije krajnosti.

Očekivao bi čovjek da ono što nađeš u svom dvorištu da je tvoje, no očito nije, i ljudi s početka priče ostadoše “praznih rukava”.  Nađeni auto je u međuvremenu restauriran i vraćen u izvorno stanje te ga možete vidjeti kako još uvijek jurca ulicama Los Angelesa s unikatnim registarskim tablicama na kojima stoji između ostalog “DUG UP”.

Piše: Sonja Kirchhoffer

 

 

Komentari