Možete li zamisliti afričkog poglavicu koji odlazi raditi kao vrtlar u daleku Kanadu kako bi prikupio novac za boljitak svojih podanika?

Eric Manu se doselio iz Gane u Kanadu 2012. godine, gdje je radio kao vrtlar sve do 2016. godine, kada se nakon ujakove smrti vratio kući kako bi preuzeo dužnost poglavice u svom plemenu Akan, smještenom na jugu zemlje.

Bivši vrtlar postaje poglavica

Nakon što se Eric odlučio vratiti u zemlju pozvao je svoju šeficu Susan Watson, vlasnicu tvrtke The Landscape Consultants, da prisustvuje svečanoj ceremoniji njegova proglašenja poglavicom, što je ona prihvatila. Vrlo brzo su Susan i Eric u paru osnovali zakladu “Od Mjeseca i natrag” (To The Moon And Back Foundation) koja je počela prikupljati sredstva za Ericovo pleme. Zaklada je privukla pozornost svjetske javnosti te su donacije počele stizati s raznih strana svijeta. Susan Watson je prisustvovala svečanoj ceremoniji u Gani, gdje je ostala zatečena tamošnjim siromaštvom. Eric Manu kaže da se vlada u Gani fokusira na rješavanje gradskih problema dok se ruralnim sredinama ne bavi zbog čega se problemi gomilaju, a vidljivi su u raznim sektorima života od opskrbe vodom do elektrifikacije.

Poglavica koji ponovno postaje vrtlar 

Ipak Eric se odlučio vrlo brzo vratiti u Kanadu i nastaviti raditi svoj stari posao uređivanja vrtova kako bi skupio novac za svoje pleme koje broji 6000 ljudi. Želja mu je da zarađeni novac iskoristi primarno za bolju zdravstvenu zaštitu svojih podanika, ali i za druge projekte koji bi unaprijedili život u tamošnjoj zajednici.


Je li se Eric promijenio?

Njegova šefica je po povratku svog zaposlenika izjavila da je on još uvijek njezin dobar stari radnik koji se nije nimalo promijenio. No Eric tvrdi da ga je uloga koju je preuzeo promijenila na bolje jer je s njome dobio nove odgovornosti, koje su mu donijele i zrelost.

Piše: Sonja Kirchhoffer

Komentari