Monstruozni pedofil pobio je petero članova vlastite obitelji kako bi se domogao nećakinje!

Brenda Lin, petnaestogodišnjakinja iz North Eppinga, predgrađa Sydneya, bila je izvan sebe od sreće zbog školskog putovanja na Novu Kaledoniju. Ona, koja se nikada nije maknula iz svoga usnulog gradića, uzbuđeno je pocupkivala zbog nadolazeće avanture na udaljenu pacifičkom otoku. Bilo ju je, kasnije će priznati, i pomalo strah: ta nikad prije se nije odvajala od obožavane obitelji! Osobito bliska bila je s ocem, kineskim imigrantom koji je u novoj domovini, marljivo radeći i “povlačeći” za sobom brojne rođake iz Kine, polako gradio karijeru, da bi prije četrdesetog rođendana postao vlasnikom uspješne novinske agencije. Djevojčici je došlo da zaplače kad se rastajala s njime na aerodromu ali je, kao svaka tinejdžerica, brinula oko imidža, pa se odlučila praviti snažnom pred školskim prijateljicama i tek ovlaš pozdraviti oca. “Da sam mu barem rekla kako ga volim… Neću više imati priliku za to”, ispričat će u jednom intervjuu, godinama nakon dana u kojem joj se srušio svijet. Brenda, naime, nikada više neće vidjeti oca… Ni ostale članove svoje obitelji.

Drugog dana putovanja, dok se s prijateljicom odmarala u hotelskoj sobi nakon uzbudljivog izleta i lijeno “surfala” na laptopu, u nekom članku je ugledala vlastitu kuću… Iznad nje, riječi koje su joj zaledile srce: “Stravičan zločin”. Dalje nije mogla čitati – počela je vrištati! Ravnateljica škole, koja joj je pružila pomoć, pročitala je onaj članak do kraja. Doznala je da je toga kobnog 18. lipnja 2009. godine nepoznati počinitelj pobio sve članove Brendine obitelji: njezina oca Mina, majku Yun, tetku Irene te braću Henryja i Terryja, dvanaestogodišnjaka i devetogodišnjaka. Tko bi, pobogu, učinio takvo što? I zašto? Ta pitanja prolazila su kroz glavu prosvjetne djelatnice dok je milovala djevojčicu po kosi i pripremala je na povratak kući…  Domu u kojem nitko više ne stanuje.

Ranije toga dana, oko devet sati ujutro, trupla su pronašli Kathy i Robert Xie, sestra Mina Lina i njen suprug (kako će kasnije ispričati, zabrinuli su se jer novinska agencija toga jutra nije bila otvorena). Izbezumljena, Kathy je pozvala hitnu pomoć, od šoka jedva objasnivši dispečeru što se dogodilo. Bolnička kola stigla su za samo nekoliko minuta, ali je za članove obitelji Lin bilo prekasno. Obdukcija će kasnije pokazati da su svi odreda zatučeni teškim predmetom, po svoj prilici velikim čekićem, a tragovi kože pod noktima najmlađeg djeteta svjedočili su o otporu koji je nesretni dječak pružio napadaču. Na poprištu zločina pronađeni su krvavi otisci cipela veličine 40, što je ukazivalo na to da je počinitelj djelovao sam. Još jedno bilo je jasno detektivima: dobro je poznavao kuću, a nije mu bila strana ni informacija da Brende toga dana u njoj neće biti – tragovi su pokazali da jedino u njenu sobu nije ulazio. Policiji je, međutim, nedostajalo oni ključno: motiv. Iz kuće ništa nije bilo odneseno, tako da se nije radilo o zločinu iz koristoljublja, a svi poznanici obitelji kleli su se da Linovi nisu imali neprijatelja. Zločin će biti riješen zahvaljujući nevjerojatnoj intuiciji već spomenute Brendine ravnateljice.

Ostavši sama na svijetu, Brenda je otišla živjeti s tetkom Kathy i njenim mužem. Nekoliko mjeseci nakon ubojstva, Robert Xie otpratio je nećakinju u školu. Promatrajući ih iz daljine, ravnateljica je osjetila da nešto ozbiljno nije u redu. Xie je, naime, na neobično prisan način dodirivao djevojčicu, a ova je izgledala kao da ga se boji. U nevjerojatnom trenutku lucidne spoznaje, ova mudra žena shvatila je šokantnu istinu: ovaj čovjek zlostavlja ovo dijete! U istom trenutku, shvatila je još nešto – po svoj prilici je upravo on ubojica.


Premda nije imala nikakvih dokaza za njih, ravnateljica je o svojim sumnjama obavijestila policiju. Kako se priča uklapala u njihove pretpostavke o počinitelju koji je poznavao obitelj, Xie je stavljen pod tajni nadzor. Malo po malo, detektivi su skupljali dokaze protiv njega (primjerice, snimka na kojoj baca kutiju s cipelama broj 40 (!) može se pogledati na Youtubeu). Kad su uspjeli prikupiti dovoljno dokaza, protiv Xiea je podignuta optužnica. Nakon mnogo godina poništenih suđenja i odobrenih jamčevina, 2017. je proglašen krivim za pet ubojstava te je osuđen na doživotnu robiju. Sirota Brenda, koja je kasnije priznala da ju je monstrum doista seksualno zlostavljao, godinama se nije mogla pomiriti s činjenicom da je živjela s čovjekom koji je hladnokrvno pobio njene najmilije samo da bi je se domogao.

Piše: Lucija Kapural

Komentari