Monstruozni crv već dvadeset milijuna godina sije strah i trepet u oceanskim dubinama!

Davne 1788. godine, pruski prirodoslovac Peter Simon Pallas (1741. – 1811.) identificirao je jednog od najstravičnijih stanovnika morskih dubina. Eunice aphroditois, kako je nazvao vrstu, izgleda poput nečeg što je dogmizalo iz paklenih jama. Riječ je o crvu dugačkom preko tri metra: nema očiju ali zato na glavi ima pet isturenih antena pomoću kojih detektira plijen. Izgled, međutim, nije ono najstrašnije kod golemog kolutićavca.

Već njegov nadimak, “bobbit”, otkriva mnogo o prirodi predatora iz noćne more. Nadjenuo mu ga je fotograf koji ga je 1995. godine prvi snimio, u spomen na prilično razvikan slučaj kastracije. Za neupućene, ljuta Amerikanka Lorena Bobbitt je dvije godine ranije suprugu Johnu odrezala penis oštrim nožem, nakon čega se odvezla i bacila ga kroz prozor automobila. U lovu na plijen, ovaj crv služi se sličnom tehnikom kao gospođa Bobbit: nevjerojatno oštrim čeljustima u djeliću sekunde presječe ribu napola. Kako u svome uobičajenom položaju podsjeća na penis u erekciji, nadimak je više nego prikladan!

Neugodno stvorenje prekriveno oštrim čekinjama živi na dubinama od deset do četrdeset metara, u svim toplijim morima, pa i duž Jadrana. Većinu vremena crv provodi ukopan u pijesku, mulju ili šljunku, vrebajući na plijen. Ima složeno ždrijelo koje može izvrnuti prema van poput rukavice, a njegova moćna čeljust može biti opasna i za ljude… Baš poput otrova kojim je paklenska neman oboružana – toliko je snažan da može trajno umrtviti živce odraslog muškarca!

U ožujku 2009. godine, jedan “bobbitt” napravio je pravi kaos u akvariju Blue Reef u Cornwallu. Radnici zaduženi za održanje akvarija danima su primjećivali da su im ribe, koralji i druge životinje ozlijeđeni ili da nestaju. Međutim, nikako nisu uspijevali otkriti krivca, pa su odlučili razmontirati čitav akvarij. Pred kraj posla, napokon su otkrili počinitelja masakra: dva metra dugačkog bobbitta skrivenog u šupljini kamena. Nadjenuli su mu ime Barry i prenijeli ga u zasebni akvarij, gdje može proždirati i uništavati do mile volje. Ove godine, ostvareno je još jedno značajno otkriće vezano za ovu vrstu. Na području Taiwana, otoka u zapadnom dijelu Tihog oceana, paleontolozi so otkopali fosilizirane ostatke pretka ovog crva, stare – dvadeset milijuna godina!

Piše: Lucija Kapural


Komentari