Monstruozne razbojničke družine stoljećima su pljačkale karavane diljem Indije, a žrtve su davile omčama!

A photograph of a group of elderly men sitting on a mat, taken in Peshawar, now in Pakistan, circa 1865. Two of the men are looking at each other with contempt, suggesting that they may actually be enemies who have been persuaded to be photographed together as examples of native "thugs."

Tko je za Nobelovu nagradu bio nominiran 81 put, uvijek ostavši “kratkih rukava”? Koje je mračno podrijetlo engleske riječi za razbojnika? Koja je golema životinja u osamnaestom stoljeću izazvala histeriju kod Njujorčana? Uživajte u zanimljivim činjenicama iz povijesti koje smo za vas odabrali!

1. Godine 1660. brod je potonuo na području Doverskih vrata, morskog prolaza između Dovera (Velika Britanija) i rta Gris-Nez (Francuska). Jedini preživjeli zvao se Hugh Williams. Godine 1767. još jedan brod je potonuo na području Doverskih vrata. Jedini preživjeli zvao se Hugh Williams. Godine 1820. brod se prevrnuo na rijeci Temzi. Jedini preživjeli zvao se Hugh Williams. Godine 1940. jedno savezničko plovilo uništila je njemačka mina. Preživjela su samo dva muškarca, kapetan i njegov nećak… Po imenu Hugh Williams!

2. Abraham Lincoln punih je pet mjeseci svakodnevno pozirao kiparici Laviniji Ream (1847. – 1914.). Veličanstvenu skulpturu, koja i danas krasi palaču Capitol, izradila je u dobi od samo sedamnaest godina. Njen rad oduševio je javnost, a senatori koji su smatrali da je umjetnica odveć mlada (i “pogrešnog” spola) morali su priznati da je odradila sjajan posao.

3. U antičkoj Grčkoj smatralo se nepristojnim ne ponuditi gostu toplu kupku i čistu odjeću čim bi prešao domaćinov prag.

4. Engleska riječ “thug”, u značenju “razbojnik” odnosno “siledžija”, dolazi od naziva razbojničkih družina koje su stoljećima “ordinirale” po ruralnim krajevima Indije. Specijalizirale su se za pljačkanje karavana, nakon čega bi nesretne putnike najčešće zadavile unaprijed pripremljenom omčom. Spominju se još od trinaestog stoljeća, a većina ih je, prikladno, štovala božicu razaranja Kali. Povjesničari se ne mogu složiti po pitanju broja njihovih žrtava – pretpostavljaju da se isti kreće između pedeset tisuća i čak dva milijuna. Ovo “zvanje” prenosilo se s očeva na sinove, a katkad bi razbojnici, kad bi im nedostajalo ljudi, poštedjeli živote nekih članova karavane i natjerali ih da im se pridruže na stazi kriminala.


5. Tijekom Drugoga svjetskog rata, američki kirurg Charles Mayo, sin osnivača čuvene Klinike Mayo, u obilazak ranjenih mornaričkih časnika vodio je četveronožnu prijateljicu Smoky. Ženka jorkširskog terijera, teška tek nešto više od kilogram i pol, vrlo je pozitivno djelovala na ranjenike te je postala prvi terapeutski pas u povijesti.

6. Godine 1796. na američko tlo iskrcala se životinja koja ondje nikad ranije nije viđena – slon! Ženka teška otprilike četiri tone i stara dvije godine dopremljena je brodom u njujoršku luku, i to iz daleke Indije. Izložena je kao atrakcija, a posjetiteljima je bila toliko egzotična da su mnogi vrištali i padali u nesvijest kad su je prvi put vidjeli.

7. Njemački fizičar Arnold Sommerfeld (1868. – 1951.) za Nobelovu je nagradu bio nominiran čak osamdeset i jedan put, ali je nikad nije dobio. Tijekom karijere, bio je mentor šestorici fizičara koji su je dobili.

Piše: Lucija Kapural

Komentari