Modni vremeplov: Bizarni trendovi osamdesetih i devedesetih

O ukusima se, kaže stara narodna, ne raspravlja. Premda se donekle slažemo s tom tvrdnjom, neki modni trendovi iz osamdesetih i devedesetih godina prošlog stoljeća tolika su uvreda estetici, pa i zdravom razumu, da smo ih jednostavno morali uvrstiti na našu listu. Priznajte, i vi ste nosili nešto od navedenog!

Fudbalerka – u onim lepršavim danima kad se željno iščekivala nova epizoda “Roseanne”, “Pune kuće” ili “Bračnih voda”, rođen je jedan od najopskurnijih modnih trendova. Sredinom osamdesetih godina, ljudi diljem globusa su, iz nikad objašnjenih razloga i pri punoj svijesti, poludjeli za frizurom koja im je pružala izgled ruskog hrta koji je pao pod vrtnu kosilicu. Nijemci su je zvali “vokuhila” (od početnih slova sintagme “vorne-kurz-hinten-lang”; u prijevodu “naprijed kratko, iza dugačko”), Amerikanci “mullet”, a na našim se prostorima za taj fenomen uvriježio pojam “fudbalerka”, zahvaljujući brojnim nogometašima koji su je nosili. Dok si rek’o keks, modni krik se sa zelenih travnjaka preselio na crvene tepihe, pa su se brojni glumci i pjevači počeli tako šišati. George Clooney, George Michael (na slici!) i kolege mu iz grupe “Wham”, Chuck Norris, John Stamos, Kurt Russell, Patrick Swayze, Mel Gibson, Sylvester Stallone, Bono Vox, David Bowie, Rod Stewart, Andre Agassi, Boris Novković i Jasmin Stavros samo su neke od zvijezda koje su bile inficirane ovim trendom. Posebnu draž “fudbalerka” je imala u kombinaciji s brčinama, kao što su dobro znali komadi poput Rona Jeremyja i Hulka Hogana. Kako čovječanstvo ipak evoluira, ova frizura je završila u ropotarnici povijesti, a danas je možete vidjeti tek na glavama američkih rednecka.

Minival – kad smo već kod nakaradnih frizura, valja reći riječ-dvije o pošasti koja je našim krajevima harala koncem osamdesetih pa sve do sredine devedesetih. U tim mračnim vremenima, posve obični mladići i djevojke iz frizeraja su izlazili kovrčavi poput pudlica, zahvaljujući novoj metodi prženja kose jeftinim kemikalijama poznatoj pod bezazlenim imenom minival. Ovu frizuru nosili su svi, od Madonne i Kylie Minogue, preko Tonyja Cetinskog, do vaše razrednice. Danas je možete vidjeti tek na glavama talijanskih žigola.

Lažni ten – prirodna i svijetla koža jedno je vrijeme bila doslovno prognana s crvenih tepiha, a zvijezde poput Lindsay Lohan, Paris Hilton, Christine Aguilere i Jessice Simpson dragovoljno su se trackale kremama za samotamnjenje i pekle u solarijima (tko šljivi sitnice poput raka kože!), dok ne bi poprimile boju friško naribane mrkve. Devedesetih godina, ovaj trend su do ekstrema doveli dizajneri Valentino i Donatella Versace, s čijih narančastih lica kao da je bio izbrisan zadnji trag ljudskog podrijetla.


Jastučići za ramena – ovaj trend se osamdesetih širio poput kuge, inficirajući svaku bluzu, haljinu i sako. Bolest nije diskriminirala: jastučiće su nosile sekretarice u poduzećima, prodavačice, radnice na traci, kućanice, sveučilišne profesorice, pjevačice, manekenke i holivudske dive (kraljica sramotnog trenda bila je Joan Collins, u čije podstavljene sakoe se mogao uvući i najrazvijeniji ragbijaš). Kolektivno ludilo ispuhalo se nakon nekoliko godina, pa se jastučići za ramena danas uglavnom svugdje smatraju pljuskom dobrom ukusu.

Poderane traperice – osamdesetih su ih nosili rockeri i omladinci koji su htjeli izgledati buntovno, a za njihovu proizvodnju bio vam je dovoljan par starih, prljavih hlača i oštar žilet. Danas poderane traperice dolaze iz razvikanih modnih kuća i koštaju puno više od onih klasičnih. Zašto bi netko platio bogatstvo da bi izgledao poput beskućnika, jedno je od onih filozofskih pitanja koja su tu da se postavljaju, a ne da se na njih nađe odgovor.

Aladinke – široke, viseće hlače koje izgledaju kao križanac suknje haremske žene, hlača beskućnika i šatorskog krila bile su odvratne i u vrijeme kad je u njima skakutao MC Hammer. To, međutim, nije spriječilo dizajnere da ih prije nekoliko ljeta ekshumiraju iz modnog groba i nametnu kao must-have. Činjenica da u “aladinkama” izgledate kao da nosite pelene i da ne možete potrčati sve i da vas ganjaju tri Teda Bundyja nije spriječila cure poput Heidi Klum i Gwen Stefani da se u njima naslikavaju po crvenim tepisima.

Vrećaste traperice iz kojih izviruje donje rublje – donje rublje s razlogom se zove donje: njegova namjena jest da se nosi ispod odjeće. Moda, međutim, ne mari za elementarnu logiku, a zahvaljujući rapperima gangsta provenijencije, nošenje širokih, obješenih traperica iz kojih viri pola stražnjice postalo je “hip”. Klinci koji su, želeći izgledati opako, preuzeli ovaj odbojni trend vjerojatno nisu znali da su hlače tog tipa izvorno nosili američki homoseksualci u zatvorima, signalizirajući zainteresiranima da su dostupni za seks!

Uggsice – kao što kaže njihov izvorni naziv, “uggly boots” (“ružne čizme”), riječ je o estetski iznimno odbojnoj vrsti obuće. Bilo je, međutim, dovoljno da, koncem devedesetih, tada još dobrodržeća Pamela Anderson uvuče rahitične nožice u ove amorfne čizmetine i globalni trend je rođen! Svaka trendsetterica koja je držala do sebe morala je u ormaru imati barem nekoliko pari ovih nakarada, a da stvar bude gora, nisu ih nosile samo zimi, nego i za najjačih ljetnih žega.

Mokasine na bosu nogu – nehigijenski trend popularizirao je Don Johnson u vrijeme kad je, još mlad i poželjan, snimao “Poroke Miamija”. Ovaj modni porok je, srećom, gotovo u potpunosti istrijebljen, pa ga se klone čak i folk pjevači u ruralnim sredinama.

Kombinezon – kombinezoni su idealni za malu djecu i fizičke radnike, ali bi ih svi ostali trebali izbjegavati u širokom luku. Razlog je jednostavan: ne stoje nikome. Ako ste pomalo bucmasti, u kombinezonu ćete izgledati kao trokrilni ormar; ako pak imate figuru kišne gliste, u njemu ćete biti graciozni poput Rodneya Trottera. Pa ipak, ludih osamdesetih nosili su ih gotovo svi!

Piše: Lucija Kapural

Komentari