Moćna i opaka: Direktorica čuvena bejzbolskog kluba igrače je nazivala marvom, a ni rasistički ispadi nisu joj bili nepoznanica!

Majke, kraljice, ramena za plakanje, bića satkana od sućuti… Ako ste mislili da su žene, po prirodi nježne i sućutne, bolje šefice od muškaraca, zacijelo nikad niste čuli za Marge Schott (1928. – 2004.), plavušu ledena srca!

U njenu obranu, valja reći da je bila iznimno sposobna: završila je najbolje poslovne škole u Americi, govorila nekoliko stranih jezika, a u povijest se upisala kao prva žena na čelu velikoga bejzbolskog kluba u zemlji. U petnaest godina, koliko je bila izvršna direktorica legendarnih “Cincinnati Redsa”, dovela je klub do brojnih trofeja, ali i tjerala strah u kosti svakome tko je imao nesreću raditi za nju.

Pored vrijeđanja trenera (nazivala ih je “plaćenicima koje valja držati na kratkoj uzdi”) i igrača (“glupe marve koja nema pravo na mišljenje”), specijalnost su joj bili rasistički ispadi. Vrijeđala je sve: od crnaca preko Židova do Azijaca, a nije ostala dužna ni homoseksualcima. Igračima je, primjerice, branila da buše uši, tvrdeći da “nešto takvo može pasti napamet jedino degeneričnim tetkama”. Uvjerena u nadmoć bijele rase, ostala je zapamćena po tome što, za njene vladavine, ni na terenu ni na klupi nije bilo nijednog crnca. “Radije bih angažirala dresiranog majmuna”, slikovito je sažela svoj poslovni model.

Dosljedna sebi, momentalno je otpustila trenera koji joj je, u neformalnom razgovoru, spomenuo talentirana mladog Afroamerikanca o čijem je angažmanu razmišljao. “Gubi se odavde! Potraži svog crnju, možda ti pronađe posao na plantaži pamuka!”, zaurlala je vještica dok je šokirani čovjek napuštao njen ured.


Sućut je pojam koji nije postojao u Margeinom rječniku. Čistačicu koja je previdjela hrpicu prašine ispod njenog stola ekspresno je nogirala, premda joj je ova plačući rekla da sama uzdržava dvoje dječice. Na dvojicu igrača, koji su se bojali pasa, često je huškala svoju ljubimicu, poput teleta veliku kuju bernardinca. Kad je jedan od sudaca umro na terenu, zbog čega je utakmica odgođena, bijesno je prosiktala: “Jutros snijeg, sad još ovo… Osjećam se prevareno!”.

U ljeto 1999. njenoj strahovladi došao je kraj. Nakon izjave da je Adolf Hitler bio “istinski vizionar, premda je potkraj života pokazao znakove slabosti”, Schott je smijenjena s mjesta izvršne direktorice. Premda je imala milijune na bankovnom računu, bez moći kojom se hranila nije dugo izdržala. Umrla je pet godina kasnije od zatajenja pluća, sama kao pas.

Piše: Lucija Kapural

Komentari