Mljac: Torta stara samo 79 godina!

Dilema je li još nešto jestivo ili ne, svima je poznata. Osobito kada je u pitanju nešto što volimo, poput slatkih stvari. Ovdje donosimo priču o torti koja je nađena “netaknuta” nakon što je prošlo 79 godina od njene pripreme. Zanima li vas kako je torta ostala “sačuvana” toliko dugo vremena, pročitajte članak kojega smo danas za vas pripremili?

Ostatak iz kuće bogatog trgovca

Arheolozi pronalaze ostatke hrane, no rijetko pronalaze onu koja je tako dobro očuvana poput ove stare torte. Ona je nedavno nađena prilikom infrastrukturnih radova u podrumu jedne od kuća u sjevernonjemačkom gradu Lübecku. Torta je pripremljena još davne 1942., no nije ni konzumirana. Kuća koja se ovdje nalazila je sravnjena sa zemljom u bombardiranju grada. U pitanju je kuća dobrostojećeg trgovca Johann Wärmea, koji je preživo bombardiranje. Naime, u noći 28. ožujka 1942. i ranim jutarnjim satima idućeg jutra britansko je kraljevsko zrakoplovstvo bombardiralo grad Lübeck. Bila je to osveta za napad nacista izvršen dvije godine ranije na grad Coventry u središnjem dijelu Engleske. Grad Lübeck je bombardiran samo tijekom te noći i jutra, ali je u tom napadu koji je trajao satima uništena 1/3 stare gradske jezgre. Tada je poginulo oko 300 osoba. Stanovnici očito nisu bili upozoreni na napad, što nije čudno jer je to bilo prvo veliko bombardiranje Njemačke tijekom Drugog svjetskog rata. Kolač je u strahovitom napadu izbjegao gnječenje, ali je plamen zapaljivih bombi karbonizirao tortu. Ako je bolje pogledamo uočit ćemo da djeluje poput okruglog kruha koji je ostao sačuvan tijekom erupcije Vezuva 79. godine.

Gdje je danas nakon 79 godina?


Ova torta se danas nalazi u radionici Odjela za arheologiju Uprave za zaštitu povijesnih spomenika u Lübecku. Analiza je pokazala da je torta napravljena od lješnjaka i badema. Djeluje zagoreno i neprivlačno, no njen današnji izgled je posljedica spomenutog izgaranja. Iako ona više nije jestiva, sačuvao se cjelokupni oblik torte i to zahvaljujući činjenici da je preživjela bombardiranje i završila u podrumu, koji se nalazio ispod kuće. Njezina analiza je pokazala da je imala ukrase od šećerne glazure, kao i da je bila umotana u voštani papir.

Radovi na torti

Tijekom postupka obnove nekadašnjeg izgleda torte, primjenjuju se uglavnom lagani alati, poput četkica, spužvica, skalpela i drugog sitnog pribora. Bačene zapaljive bombe sadržavale su kemikalije koje restauratori morali ukloniti, kako ne bi došlo do kemijske reakcije tijekom izlaganja, a koja bi mogla uništiti sam predmet, kao i dovesti u opasnost posjetitelje i druge predmete u izložbenom postavu.

Prekinuto obiteljsko okupljanje

Kako znamo da je riječ o torti koja je bila vezana uz obiteljsko okupljanje? Ponajprije jer su u blizini nje nađeni ostaci pribora za jelo i serviranje, poput keramičkih šalica, posudice za mlijeko, ostaci gramofonskih ploča s Beethovenovom glazbom. Pretpostavlja se da torta stajala na stoliću za kavu, s tanjurima, šalicama, a glazba je svirala na gramofonu. Upravo ovi ostaci koji se dovode u vezu s tortom pokazuju da je bomba prekinula obiteljsku proslavu.

Ova torta svjedok je dobrostojećeg svijeta koji je živio prije osamdeset godina i tadašnjih malih životnih radosti, koje su u trenutku prekinute zbog čega je ova torta gorko-slatki podsjetnik krhkosti života, a koji se prekida najčešće bez najave.

Piše: Sonja Kirchhoffer

Komentari