Mladić živ zakopan – preživio tri dana u grobu!

Jedan od najvećih i iskonskih strahova od kada je svijeta i vijeka, kako bi se reklo, je onaj da budemo živi pokopani. Slučaj kojega ćemo danas predstaviti dogodio se davne 1937. godine u Francuskoj i za razliku od većine priča, koje se svode na rekla-kazala, cijeli je događaj o živo-zakopanoj osobi dobro dokumentiran. Ukoliko vas zanima kako je mladić završio u grobu, kao  i kako je i zašto iskopan, i na kraju krajeva kako je uspio preživjeti toliko dana pod zemljom u lijesu, pročitajte članak kojega smo danas za vas pripremili.

Nesreća na motociklu

Devetnaestogodišnji Angelo Hays krenuo je na uobičajenu vožnju motociklom, naravno, kaciga mu nije bila ni na kraj pameti. Upravo ga je to dovelo do najstrašnijeg moguće scenarija, a to je da bude živ zakopan. Angelo je imao nesreću u kojoj je u potpunosti uništen njegov motocikl, a on je nakon pada s njega udario glavom u beton.  Liječnici su prilikom pregleda njegove glave utvrdili višestruke frakture lubanje, a nakon što su mu potražili puls i nisu ga pronašli, mladića su proglasili mrtvim. Kako je mladićevo lice bilo unakaženo, roditeljima je preporučeno da zapamte sina u svom najboljem izdanju, i da ga pokopaju bez tada klasičnog otvaranja lijesa.

Istraga agenata osiguravajućeg društva


Angelo je stradao u ponedjeljak, a pokopan je već u srijedu. Agenti osiguravajućeg društva su postali sumnjičavi nakon mladićeve smrti jer je Angelov otac samo dva tjedna prije smrti sina sklopio na njegovo ime policu životnog osiguranja,  u vrijednosti koja bi odgovarala današnjem iznosu od 200 000 američkih dolara. Osim toga u polici je navedeno da bi u slučaju sinovljeve smrti otac bio uživatelj police. Upravo zbog činjenice da je bilo neobično da devetnaestogodišnjak ima policu životnog osiguranja  te da se ona sklopi dva tjedna prije smrti osiguranika, agenti su bili više nego skeptični prema cijelom slučaju. Zbog toga su počeli istraživati okolnosti mladićeve pogibije. Ono što su zaključili ih je dodatno uznemirilo. Kao prvo otac je podnio zahtjev za isplatom osiguranja samo dan nakon pogreba. Utvrdili su da je na dan nesreće vrijeme bilo lijepo bez uvjeta koji često dovode do nesreće poput mokre i skliske ceste.  Uz to saznali su da je mladić bio iskusan i izvrstan vozač iz razgovora s njegovim prijateljima. To im se učinilo dodatno sumnjivim. Kako im sve to nije “sjedalo” došli su do zaključka da se ovdje možda radi o pokušaju prevare osiguravajuće kuće, pa su zatražili ekshumaciju tijela.

Otkriće Instituta za forenziku

Nakon što je njegovo tijelo stiglo na Institut za forenziku uočeno je da je on još topao i da je u stvari mladić živ. Kako je bio od nesreće u dubokoj komi tijelo mu je zahtijevalo manje kisika, što ga je spasilo od inače sigurne smrti. Nakon višestrukih operacija potpuno se oporavio. Poslije oporavka je postao zbog bizarnog spleta okolnosti poznat u Francuskoj. Svoje neugodno iskustvo odlučio je iskoristiti u poslovne svrhe pa je izradio sigurnosni lijes opremljen radio odašiljačem, uz dodatke poput ormarića za hranu i  kemijskog toaleta.

Angelo je definitivno imao najluđi tjedan u životu, poginuo je tobože u ponedjeljak , pokopan je u srijedu, a ekshumiran je već u petak. Bio je to tjedan iz najgore noćne more, ali je zahvaljujući njemu došao na hit ideju vezano uz izradu sigurnosnih lijesova, koju je višekratno reklamirao na TV-u. Na dva festivala demonstrirao je efikasnost svog lijesa prvo na sajmu u Saint-Aulayeu gdje je preživio u lijesu 30 sati pod zemljom 1974., a drugi put deset godina kasnije u Aubignyju, također u Francuskoj gdje je pak preživio dva puna dana u svom lijesu. Nakon svog izlaska iz mrtvih živio je dugo i uspješno, kraj nam zvuči kao da su ga napisali Vulkanci, ali je doista bilo tako.

Piše: Sonja Kirchhoffer

Komentari