Misteriozni slučaj dječaka koji je možda završio u amiškoj obitelji

Timmothy i Amy Pitzen. Fotografija: Daily Mail.

Slučaj kojim ćemo se danas baviti zbio se 2011. godine i u njemu je nestao dječak Timmothy Pitzen koji je tada imao sedam godina. Ono što je neobično u ovoj priči je to što je o sudbini dječak odlučila njegova majka, a ni danas nitko ne zna gdje je dijete.

Pogled na bračnu pozadinu

Dana 11. svibnja 2011. dječaka je u vrtić dovezao njegov otac, kao što je to činio svakog dana. No kada se vratio po dijete na kraju radnog vremena, Timmothyja nije bilo u vrtiću. Rečeno mu je da je njegova žena Amy nedugo nakon što je dovezao sina u vrtić došla po dijete i uzela ga uz objašnjenje da imaju nepredviđenu obiteljsku situaciju. Da bi pojasnili cijelu stvar trebamo sagledati brak Jamesa i Amy Pitzen. Njihov brak, kao i uostalom većina brakova, nije bio najbolji i često su se svađali oko novca, što nam se čini prilično uobičajenom stvari. No, Amy je patila od depresije i već si je u nekoliko navrata pokušala oduzeti život. Situacija se popravila nakon rođena njihova jedinog djeteta, no ona svoju bolest nije držala pod kontrolom. U takvim nekontroliranim uvjetima epizode depresije se mogu pojaviti doslovno niotkuda i udariti vas svom silinom. Uoči uzimanja djeteta iz vrtića svađe između dječakovih roditelja dobile su još jedan razlog, a to je bio bivši Amyn suprug s kojim je ona uspostavila ponovni kontakt. Upravo zbog toga je James dao Amy ultimatum da izabere želi li živjeti s njim ili bivšim suprugom, no dao joj je do znanja da će dijete ostati s njim ako se odluči za drugu opciju. Iako ova Jamesova prijetnja zvuči strašno, zapravo bila je rečena najvjerojatnije u afektu, a sam James nije puno znao o bolesti s kojom se Amy nosila. Amy je pak bila sigurna da će izgubiti skrbništvo nad djetetom koje joj je, kako je sama govorila, bilo jedina svjetla točka u njenom životu. Tog dana kada je dijete otišlo s majkom iz vrtića James nije kontaktirao policiju jer se nadao da će se Amy s Timmothyjem vratiti kući. Nakon što se ni majka ni dijete nisu pojavili sutradan James je zatražio pomoć policije.

Policijska rekonstrukcija kretanja majke i djeteta

Prema policijskoj rekonstrukciji događaja Amy je nakon što je izvele sina iz vrtića otišla odvesti auto na servis, a radnik u auto-mehaničarskoj radionici ju je s djetetom odvezao u zoološki vrt. Poslijepodne je sa sinom došla po auto, nakon čega su se uputili na trodnevni izlet za koji nitko u obitelji nije znao. Prvo su otišli u vodeni svijet “KeyLime Cove Resort” u Gurneeu u američkoj saveznoj državi Illinois, a njihov tamošnji boravak potvrđuje video snimka iz hotela. Nakon toga su se uputili u drugi vodeni park udaljen nešto manje od 3 sata vožnje od prvog. Bio je to “Kalahari Resort” u gradu Wisconsin Dellsu u američkoj saveznoj državi Wisconsin, gdje su, također, zabilježeni na video snimkama. Idućeg dana 13. svibnja 2011. Amy je nazvala svoju majku i šogora, ali ne i svog muža te je izjavila da je sve u redu i da se ne brinu. Međutim te treće večeri Timmothyju se gubi svaki trag, dok je Amy stigla u motel u Rockfordu u Illinoisu. Tu su je također snimile sigurnosne kamere. U toj je noći počinila samoubojstvo popivši veliku količinu antihistaminika te si je uz to prerezala žile na zapešćima i vratu. U sobi nije bilo djetetovih stvari, a ostavila je tri oproštajna pisma. Jedno je bilo naslovljeno na njezinu majku, drugo na supruga, a treće na najbolju prijateljicu. U svim je tim porukama pisalo manje-više jedno te isto. Tako je stajalo da je Timmothy Pitzen na sigurnom s ljudima koji će ga voljeti i brinuti se za njega, ali s naznakom da nikada neće biti pronađen.


Potraga za djetetom

Postavlja se pitanje što se točno dogodilo. Forenzičari su uočili da je Amyn auto prljav od blata, kao i ostataka trave i raznih biljaka zbog čega je bilo jasno da se prije dolaska u motel vozila sporednim cestama. Na mjestu gdje je inače u autu sjedio dječak bilo je dosta krvi, što je policiju zabrinulo, no obitelj je rekla da je dijete često imalo krvarenja iz nosa i da je krv nešto što se može povezati s njegovim problemom. Uslijedila je potraga koja nije dala rezultate, a pretražen je i njen kompjuter kako bi se utvrdilo s kime je komunicirala. Pokazalo se da nije bilo nikoga novog u njenim kontaktima. Godine 2013. nađen je njezin mobitel, koji je bio bačen tijekom vožnje iz automobila, ali ni on nije odveo policiju u nekom novom smjeru.

Dvije teorije

S vremenom su se razvile dvije teorije o nestanku djeteta: jedna pozitivnija, a druga totalno mračna. Prema prvoj, u koju želimo vjerovati i čini se da ima više osnove, majka je dijete ostavila nekoj amiškoj obitelji. Amiši ne koriste tehnologiju pa odjeci potrage za dječakom ne bi vjerojatno doprli do njih. Nadalje. na području na kojem se Amy kretala živi velika populacija Amiša. Oni se ne moraju držati strogih pravila koja su inače uobičajena poput cijepljenja djece i evidencije školovanja. Upravo je zbog toga moguće da je dijete završilo među njima. Amy je u dva navrata posjetila ovo područje nekoliko mjeseci prije svog suicida. Ovi posjeti upućuju da je ona svoj put dobro isplanirala i da odluka o suicidu nije bila donesena u jednom trenutku. Prema drugoj teoriji ona je ubila svoje dijete. Kažu da statistički gledano muškarci su češće ti koji ubijaju svoju djecu, no i žene to čine u 40 posto slučajeva. Njezina vožnja automobilom po lokalnim cestama posljedica je ili toga da je dijete nekome predala ili ubojstva i pokapanja tijela. U svakom slučaju dani provedeni u vodenim parkovima bili su oproštaj između majke i sina.

Lažno predstavljanje

Godine 2019. pojavio se mladić koji je tvrdio da je Timmothy Pitzen, što je izazvalo lavinu reakcija. No ispostavilo se da je riječ o problematičnom 23-godišnjaku Brianu Michaelu Riniju koji je već imao dosje. On je za lažno predstavljanje i pokušaj teške prevare kažnjen s dvije godine zatvora. U osnovi bila je riječ o osobi s brojnim mentalnim problemima.

Možda se pitate zašto Amy dijete nije ostavila svojoj majci, vjerojatno jer bi znala da bi James na kraju dobio skrbništvo nad djetetom. Što vi mislite što se dogodilo s dječakom? Mi smo skloniji pretpostavci da je dijete udomljeno, jer da ga je majka odlučila ubiti vjerojatno bi njegovo tijelo bilo nađeno zajedno s njezinim, prema onoj staroj zajedno u životu, zajedno i u smrti. Ukoliko je Timmothy živ, napunio je već osamnaest godina.

Piše: Sonja Kirchhoffer

Komentari