Misteriozni nestanak svjetioničara

Jeste li čuli za nestanak svjetioničara 1900. godine? Znate li gdje su Otoci Flannan? Ukoliko volite tajanstvene teme zavirite u ovaj članak.

Svjetionik u mraku

Na Otocima Flannan, smještenim uz zapadnu škotsku obalu, veže se jedna od neriješenih pomorskih misterija, u kojoj su zagonetno nestala tri svjetioničara Thomas Marshall, James Ducat i Donald MacArthur. James Ducat je bio vođa tima dok je Donald MacArthur mijenjao bolesnog člana ekipe svjetioničara na nekoliko tjedana. Ovaj posao možda nekome izgleda kao posao iz snova, ali je daleko od toga. To je neka vrsta vojnog posla na kojem kada vam je svega dosta ne možete jednostavno otići već morate nastaviti s poslom dok vam ne stigne zamjena. Da se ovdje nešto čudno dogodilo postalo je jasno kada je parobrod Archtor u svom dnevniku zabilježio da je svjetionik na jednom od Otoka Flannan u mraku. Parobrod je putovao iz Philadelphiye prema Leithu, luci smještenoj sjeverno od Edinburgha (danas je dio grada). Kada je parobrod prošao ovom putanjom, u noći 15. prosinca 1900. bilo je jasno da nešto nije u redu sa svjetionikom odnosno njegovim svjetioničarima. Nakon što je posada parobroda, tri dana kasnije, uplovila na odredište u luku Leith obavijestili su nadležne u luci da provjere što je sa svjetionikom. Naime, jedan od svjetioničara mora uvijek biti na dužnosti i neprestano voditi računa o osvjetljenju, ukoliko se dogodi da je svjetlo ugašeno to znači da je onaj koji je zaposlen kao svjetioničar završio svoju karijeru u tom poslu.

Pretraživanje samog svjetionika

Kako su vremenski uvjeti tih dana bili loši, što je inače slučaj s ovim područjem, posada Hesperusa nije mogla krenuti prema otoku na vrijeme, pa se tek na put se otisnula na drugi dan Božića. Kapetan Hesperusa je najavio dolazak signalnim pištoljem, ali nije bio nikakva odziva s otoka. Na otok je poslan Joseph Moore koji je uočio da su ulazna vrata svjetionika zatvorena, a kada je ušao unutra shvatio je da je ovaj prostor već neko vrijeme izvan funkcije. Sat je stao, stol je bio postavljen za obrok koji nije nikada konzumiran. Kreveti su bili nespremeljni. Jedna od stolica je bila prevrnuta. Samo je tu bio, još uvijek živ, kanarinac.
Do današnjeg dana nije točno poznato, što se točno ovdje dogodilo. Kada je Joseph shvatio da u svjetioniku nema niti jedne osobe iz svjetioničarskog tima, kapetan je na otok poslao još dvojicu mornara kako bi zajedno istražili surovu okolicu otoka na kojem nema apsolutno niti jednog drveta.


Pretraživanje okolice

Tri člana posade Hesperusa pretražila su okolicu i našla su pokazatelje strašne oluje, koja je pogodila otok. U pitanju je bila iznimno jaka oluja koja je uništila zapadni dio otoka dok je istočni dio bio samo malo zahvaćen. To je bilo vidljivo primjerice iz stanja željezne ograde, koja je išla uz stazu stubišta prema svjetioniku, a koja je bila savijena i iskrivljena. Zaključeno je na temelju pregleda terena, kao i izvješća s parobroda da svjetionik nije bio u funkciji sigurno od 15. prosinca. U dnevniku nisu nađeni pokazatelji da je netko od svjetioničara, u međuvremenu, preminuo.

Razne teorije

MacArthur nije bio baš simpatičan lik i često je znao probleme i nesuglasice rješavati šakama, zbog čega se nagađalo da je on mogao imati ključnu ulogu u nestanku sve trojice. Na osnovu Mac Arthurovog naprasitog karaktera stvorene su dvije od tri logičnije teorije onoga što se ovdje moglo odigrati. Prema prvoj među svom trojicom muškarcima je došlo do tučnjave, a koja je zbog jake oluje završila njihovom zajedničkom smrću. Prema drugoj  MacArthur je kao nasilnik ubio svoje kolege, a zatim se sam bacio s litice, što opet ne djeluje najuvjerljivije. No, kako nisu nađena tijela, a nije ni poznato točno mjesto stradanja na otoku, sve teorije ostaju na razni pretpostavki.

Tko bi i zašto napustio sigurnost svjetionika i izložio se opasnosti?

Treća teorija je najracionalnija i prema njoj kada je nastupila oluja, koja je višestruko potvrđena na otoku, dvojica od trojice kolega su vjerojatno krenula osigurati zalihe i opremu, i u toj nakani su stradali, bilo da ih je vjetar ili val odnio u more. Ova pretpostavka o odlasku dvojice od tri svjetioničara iz svjetionika utemeljena je na tome da su nedostajala u prostoru svjetionika dva od tri odjela za kišne uvjete rada. Uglavnom nakon što se ova dvojica nisu vratila u svjetionik, vjerojatno je treći krenuo za njima, i tom je prigodom stradao. Tome bi u prilog išla činjenica da je Marshall koji je bio obiteljski čovjek, godinu dana ranije kažnjen s pet šilinga nakon što je izgubio opremu u prethodnoj oluji. Kao obiteljskom čovjeku to nije bila mala stvar te je njemu spašavanje opreme u tom momentu bilo važnije od njegove osobne sigurnosti.

Brojne neozbiljne teorije i jedan film inspiriran ovim događajem 

Uglavnom nikada nećemo dobiti točnu potvrdu što se tog dana točno dogodilo, ali je nevrijeme zasigurno dovelo do smrti ova tri svjetioničara, iako su Thomas Marshall, James Ducat bili iskusni u svom poslu u kojem su imali višegodišnji staž. Naravno postoje i druge znatno neozbiljnije teorije koje govore o morskim čudovištima, vanzemaljcima, vorteksu, a koje očito ne žele prihvatiti neko realističnije objašnjenje. Ovaj je događaj ekraniziran u britanskom trileru nazvanom “Nestali” (Vanishing)iz 2018., u kojem je  dana teorija iz perspektive filmske produkcije, koja uvijek pragmatično vodi računa o željama i očekivanjima publike. Neovisno o iznesenoj teoriji film je za svaku preporuku, a glavnu ulogu u njemu ima Gerard Butler.

Piše: Sonja Kirchhoffer

Komentari