Misteriozni nestanak: Kakva je sudbina snašla ovog mladića?

Dana 14. svibnja 2008. godine, malo iza ponoći, student Brandon Swanson vraćao se sa zabave u prijateljevoj vikendici. Devetnaestogodišnjak je bio među prvima koji su napustili tulum, a vjerojatno i jedini koji nije popio ni kap alkohola: bližio se rok važnog ispita, pa je planirao rano ustati i odmah “navaliti” na skripte. Sudbina je, međutim, odredila drugačije.

U trenutku kad je prolazio samotnom cestom kroz šumu, negdje u zabiti Minnesote, zbog klizavog pločnika izgubio je kontrolu nad volanom, a njegovo vozilo završilo je u jarku. Za razliku od Brandona, koji se izvukao s malenom ogrebotinom, automobil je bio u prilično otužnom stanju. Što je najgore, nikako ga nije uspijevao pokrenuti. Kako u narednih dvadesetak minuta nijedno vozilo nije prošlo cestom, Brandon, nimalo uplašen ali već lagano iritiran situacijom, dohvatio je mobitel i nazvao roditelje. On, koji je bio poznat po sjajnoj orijentaciji, detaljno im je objasnio gdje se nalazi. “Kod tebe smo za otprilike pola sata”, rekao mu je otac te poklopio slušalicu.

Kad su se gospodin i gospođa Swanson pojavili na opisanoj lokaciji, njihovog sina ondje nije bilo, baš kao ni automobila. Sljedećih četrdeset pet minuta proveli su razgovarajući s Brandonom: okoliš koji su opisivali sin i roditelji u detalje se podudarao, pa ipak, bilo je očito da se ne nalaze na istome mjestu. Tijekom zadnjeg pokušaja da objasni roditeljima gdje se nalazi, momak je odjednom prestravljeno uzviknuo: “Oh, sra*e!”. Bile su to posljednje riječi koje su roditelji čuli iz usta svoga jedinca. Na mobitel se više nije javljao, a četrdeset osam sati kasnije policija ga je službeno proglasila nestalim.

U potrazi za Brandonom sudjelovalo je stotine dobrovoljaca, kao i trideset četiri policijska psa. Sve je bilo uzalud: nije bilo ni najmanjeg traga koji bi ukazao na ono što se nesretnom mladiću dogodilo. Njegov automobil pronađen je četiri mjeseca nakon nestanka, na mjestu tridesetak kilometara udaljenom od onoga na kojem su ga roditelji tražili. Ni u njemu nije bilo nikakvih dokaza. Do dana današnjeg, nitko nema ideju što se te svibanjske večeri dogodilo. Roditelji se još nadaju da je Brandon živ, kako je možda pretrpio amneziju, ali stručnjaci smatraju da su šanse za to jako slabe.

Piše: Lucija Kapural


Komentari