Misteriozni nestanak Agathe Christie “lansirao” ju u središte medijske pozornosti!

 

Rijetko tko nije čuo za krimiće slavne spisateljice Agathe Christie, osobito sada kada je većina njezinih romana ekranizirana. Međutim, malo tko zna da je slavna spisateljica nestala i da je bila predmetom opsežene potrage. Zanima li vas o čemu je riječ, pročitajte idući tekst.

Potraga ogromnih razmjera

Dana 3. prosinca 1926. nestala je engleska spisateljica krimića koja je u to vrijeme bila poznata, ali još nije stekla svjetsku slavu. Tog dana uvečer u 21 i 30 spisateljica je poljubila svoju usnulu kćer i izašla iz kuće koja se nalazila u Berkshireu na jugoistoku Engleske. Nakon njezina nestanka započela je potraga ogromnih razmjera, u tu su potragu, po prvi puta za nestalom osobom, uključeni avioni, a na slučaju je radilo više od 1000 policajaca.

Velika ljubav, barem s Agathine strane


Da bi pokušali objasniti okolnosti njezinog nestanka moramo se vratiti u 1912. godinu kada se Agatha kao dvadesetdvogodišnja djevojaka zaljubila u pilota Archibalda ‘Archiea’ Christiea. Archie je unovačen tijekom Prvog svjetskog rata, ali se mladi par vjenčao na Badnjak 1914. prilikom njegovog dopusta. Dok je Archie bio na bojištu Agatha je bila angažirana kao volontera u bolnici u Torquayu, u svom rodnom gradu. U to vrijeme je u Torquay došao velik broj belgijskih izbjeglica koji su je, kako je kasnije rekla, nadahnuli za lik Herculea Poirota. Na nagovor svoje sestre, koja je također bila spisateljica, počela je pisati. Po završetku rata par se preselio u London jer je Archie dobio posao u Ministarstvu zrakoplovstva. To je vrijeme kada ona počinje objavljivati svoje romane i dobro zarađivati zbog čega je par preselio u svoj novi dom u Berkshireu.

Problemi u braku

Unatoč dobroj zaradi Agatha je inzistirala na skromnom životu. Takav odnos prema financijama bio je plod njezinog gorkog životnog iskustva jer je njezin otac, inače uspješan poslovni čovjek, naglo umro i obitelj ostavio u teškoj financijskoj situaciji. Neki smatraju da je upravo ova crta njezine osobnosti dovela do udaljavanja između bračnog para. On je očito nezadovoljan svojim životom ušao u aferu sa svojom dvadesetpetogodišnjom tajnicom Nancy Neale.

Naguravanje i nestanak

Nakon otkrića ove afere i Archiejeva zahtjeva za razvodom do kojega je došlo nakon smrti njezine majke s kojom je spisateljica bila izuzetno povezana, došlo je do fizičko naguravanja među supružnicima. Archie je napustio kuću, a ona se odvezla u nepoznatom smjeru. Idućeg jutra njezin je automobil pronađen na području oko Surreya. Na autu su bili upaljeni farovi, a sve je upućivalo na prometnu nezgodu. Njezin kofer i kaput stajali su na stražnjem sjedalu, u autu je nađena i istekla vozačka dozvola. Njezin nestanak pretvorio se u vijest koju su prenijeli svjetski mediji pa je tako dospjela na naslovnicu New York Timesa. Za informaciju o njoj ponuđena je i nagrada.

Sir Arthur Conan Doyle tražio pomoć vidovnjaka

Policija je odmah osumnjičila supruga i njegovu ljubavnicu. U pokrenutoj istrazi išlo se tako daleko da je isušeno i lokalno jezero u blizini pronađenog automobila. U istragu su se uključili i njezini kolege poput sir Arthur Conan Doyle koji je išao tako daleko da je u potrazi tražio pomoć vidovnjaka. Deset dana nakon njezina nestanka konobar iz hotela “Hydropathic” u Harrogateu u Yorkshireu (danas hotel “Old Swan”) kontaktirao je policiju s dojavom da bi jedna od njihova gošća Theresa Neale, koja se predstavila kao putnica iz Južne Afrike, mogla biti nestala književnica. Njezin je suprug nakon toga otišao s policijom u hotel, a kada joj je prišao ona ga nije prepoznala ili se pravila da ga ne prepoznaje.

Razne teorije

Što se točno dogodilo danas nije u potpunosti sigurno i postoji nekoliko teorija. Prema jednoj njezin je nestanak bio uzrokovan živčanim slomom nakon što je saznala za aferu  supruga kojega je još uvijek voljela, a prije toga ju je potresla smrt majke s kojom je bila u bliskim odnosima. Druga teorija smatra da je postojeću situaciju iskoristila kako bi se efektno promovirala jer je bila uspješna, no još nedovoljno poznata spisateljica. Treći smatraju da je imala amneziju uzrokovanu potresom mozga koja je liječnički potvrđena. Četvrta kaže da je tako htjela zadržati muža. Prema najnovijoj teoriji željela je izvršiti samoubojstvo, no u ključnom se trenutku predomislila i kasnije glumila amneziju.

Što je bilo poslije?

Nakon tih događaja Archibald se oženio svojom ljubavnicom, a ona arheologom Maxom Mallowanom, i o njezinom nestaku nije se puno govorilo. Zanimljivo je da svoj nestanak Agatha nije spomenula u svojoj autobiografiji koja je posthumno objavljena 1977. godine. Vrlo je vjerojatno da je istina da je imala samoubilačke misli kako je svojevremeno rekla u svom intervju za Daily Mailu 1928., no je li ili nije glumila amneziju ostaje otvoreno pitanje. Kao vještoj spisateljici moguće je i da je scenarij s gubitkom sjećanja uz put osmislila.

Piše: Sonja Kirchhoffer

Komentari