Misteriozan neriješen slučaj: Nestanak Tare Calico “digao na noge” cijelu Ameriku

Broj neriješenih slučajeva je velik, a u jedan od njih ulazi misteriozan nestanak Tare Calico (19) koja je 20. rujna 1988. nestala nakon što je iz grada Belena, smještenog u američkoj saveznoj državi Novi Meksiko, krenula na vožnju biciklom s koje se nikada nije vratila. Tara je svakodnevno vozila bicikl na Državnoj cesti New Mexico 47. Nakon što se Tara nije vratila kući, u dogovoreno vrijeme, majka je krenula u potragu za kćeri, a kada ju nije uspjela pronaći o njezinom je nestanku izvijestila policiju.

Potraga za Tarom

Istraga je pokazala da se nekolicina vozača, koja je vozila Tarinom rutom, sjetila kamiona svijetle boje koji se vozio uz biciklistkinju. Policija je kasnije pronašla dijelove Tarinog Walkmana i kasetu, za koje je majka pretpostavila da su namjerno odbačeni kako bi njezina kći ostavila neki trag iza sebe. Tarin upečatljivi ružičasti bicikl nije nađen. Nešto manje od godinu dana kasnije na Floridi, na parkiralištu jednog dućana, pronađena je polaroidna fotografija na kojoj su bile mlada žene, nalik Tari, i jedan dječak pri čemu su oboje imali selotejp na ustima, a tijela su im bila svezana. Dječak je prvo identificiran kao devetogodišnji Michael Henley koji je nestao na području u blizini gdje je nestala i Tara, samo je on nestao nekoliko mjeseci ranije. Žena koja je našla fotografiju je nazvala policiju i rekla da je na mjestu na kojem je nađena fotografija stajao bijeli kombi marke Toyota, i da ga je vozio muškarac s brkovima u svojim tridesetim godinama. Policija je nakon toga napravila blokadu ceste ne bi li zaustavila sumnjivog vozača, ali nije uspjela u svom naumu.

Odbačena identifikacija dječaka na fotografiji


Tijelo dječaka Michaela Henleyja kasnije je nađeno u planinama Zuni u Novom Meksiku, otprilike na 10 km udaljenosti od mjesta na kojem je nestao dok je s ocem bio u lovu. Kako je obdukcija pokazala da je uzrok njegove smrti bila pothlađenost, odbačena je sumnja da je on dječak s polarodine fotografije.

Neprofesionalne tvrdnje šerifa

Godine 2008. Rene Rivera, šerif okruga Valencia izvijestio je da je dobio informaciju da su dva tinejdžera slučajno udarila Calico na biciklu te su se nakon toga uspaničila i ubila ju, a onda su zataškali zločini, Rivera je izjavio da zna imena upletenih ali da bez tijela ne može učiniti ništa. Tarin očuh je naglasio da šerif nije smio dati ovakve izjave ukoliko nije bio spreman nekog uhitit i to na osnovu snažnih posrednih dokaza na koje se pozvao, ali ih nije do kraja iznio u javnosti.

Gdje je slučaj danas?

Do sada nije bilo uhićenja. Cijeli slučaj pobudio je široku pozornost, pa je predstavljen u serijalima Neriješeni misteriji, Aktualnosti, kao i u popularnom talk showu Oprah Winfrey, zbog čega je “digao na noge” cijelu Ameriku”, no i dalje je slučaj ostao otvoren.

Komentari