Misterij nestale podmornice Grayback napokon riješen

Naval History and Heritage Comand.

Američka podmornica Grayback s 80 članova posade je isplovila iz Pearl Harbora 28. siječnja 1944., u svoju novu vojnu misiju, ali nestala je već 26. veljače iste godine, u napadu japanskih zrakoplova. Pronađena je relativno nedavno u sklopu projekta koji nosi  naziv “Izgubljene 52-je” (Lost 52), a koji ima za cilj nalaženje američkih podmornica nestalih u Drugom svjetskom ratu.

Pogreška u prijevodu

U nedavnom arehološkom podmorskom istraživanju pronađena je u blizini obale Okinawe u Japanu.  Vodeći istraživač na projektu Tim Taylor koji je i pokrenuo projekt angažirao je kao suradnika Yutaku Iwasakija, čiji je zadatak bila provjera izvorne japanske dokumentacije, a u kojoj je ovaj uspio pronaći pogrešku u prijevodu koordinata pogođene podmornice. Pogreška se doslovno  sastojala u jednoj znamenci, a značila je 160 km udaljenosti između stvarne i pogrešno prevedene lokacije. U nalaženju podmornice korišteni su dronovi i napredna tehnologija snimanja.

Jedna od najuspješnijih podmornica Drugog svjetskog rata

Unatoč svemu tome ekipa je skoro odustala od potrage, ali je podmornica na rubu odustajanja tima ipak nađena. Nestala podmornica je potonula u Istočno kineskom moru, a pronađena je na dubini od 430 m. Ova je podmornica tijekom svoje aktivnosti potopila čak 14 brodova. Nađena je velikim dijelom u netaknutom stanju, osim što je korodirala, osobito na prednjem dijelu trupa. Podmornica je po svojoj uspješnosti ušla u 20 najuspješnijih američkih podmornica Drugog svjetskog rata. Potvrda njezine lokacije je ovo mjesto pretvorila u zaštićenu zonu od uznemiravanja jer je riječ o posljednjem počivalištu velikog broja mornara.


Piše : Sonja Kirchhoffer

Komentari