Misterij nestale podmornice Grayback napokon riješen

Naval History and Heritage Comand.

Američka podmornica Grayback s 80 članova posade je isplovila iz Pearl Harbora 28. siječnja 1944., u svoju novu vojnu misiju, ali je nestala već 26. veljače iste godine, u napadu japanskih zrakoplova. Pronađena je relativno nedavno u sklopu projekta koji nosi  naziv “Izgubljene 52-je” (Lost 52), a koji je imao za cilj nalaženje američkih podmornica nestalih u Drugom svjetskom ratu.

Pogreška u prijevodu

U arheološkom podmorskom istraživanju pronađena je u blizini obale Okinawe u Japanu.  Vodeći istraživač na projektu Tim Taylor koji je i sve pokrenuo angažirao je kao suradnika Yutaku Iwasakija, čiji je zadatak bila provjera izvorne japanske dokumentacije, a u kojoj je ovaj uspio pronaći pogrešku u prijevodu koordinata pogođene podmornice. Pogreška se doslovno  sastojala u jednoj znamenki, a značila je 160 km udaljenosti između stvarne i pogrešno prevedene lokacije. U nalaženju podmornice korišteni su dronovi i uopće napredna tehnologija snimanja.

Jedna od najuspješnijih podmornica Drugog svjetskog rata

Unatoč uočavanju pogreške ekipa je skoro odustala od potrage, no podmornica je ipak nađena na rubu odustajanja tima. Nestala podmornica je potonula u Istočno kineskom moru, a pronađena je na dubini od 430 metara. Ova je podmornica tijekom svoje aktivnosti potopila čak 14 brodova. Nađena je velikim dijelom u netaknutom stanju, osim što je korodirala, uglavnom na prednjem dijelu trupa. Podmornica je po svojoj uspješnosti ušla u 20 najuspješnijih američkih podmornica Drugog svjetskog rata. Potvrda njezine lokacije je mjesto pronalaska pretvorila u zaštićenu zonu u kojoj je i posljednje počivalište velikog broja mornara.


Piše : Sonja Kirchhoffer

Komentari