Misterij nacističkog Božića

Možda ste se zapitali kako je izgledalo slavlje Božića u nacističkoj Njemačkoj. Pokušat ćemo danas odgovoriti na to pitanje.

Namjera istisnuti kršćanske običaje

Nacistički Božić je bio blagdan arijevske superiornosti u kojem se promicao Hitler i Nacistička stranka. Nacisti su počeli s pokušajima preobražavanja božićne tradicije u 20-im godinama 20. stoljeća. Hitler je doduše u početku imao daleko grandioznije planove od same reforme blagdana, pa je želio oformiti nacionalnu crkvu, no kako se to pokazalo prevelikim zalogajem, zadovoljio se izmjenama tradicije. Kako bi opravdali uvođenje određenih promjena u tradiciju nacisti su se pozivali na drevne germanske rituale, kao one koji su vezane uz iskonski Božić. Namjera im je bila kroz vrijeme u potpunosti istisnuti kršćanske običaje. Hitler je u svom govoru iz 1921., nakon što je imenovan čelnikom Njemačke nacional-socijalističke radničke stranke, osudio Židove koji su na križu pogubili spasitelja svijeta i zakleo se da neće mirovati dok ne oslobodi svijet od Židova. Na taj je način najavio svoje antisemitsko raspoloženje. Hitler je brzo shvatio da blagdani poput Božića ili Uskrsa imaju velik utjecaj na ljude i da ih može relativno lako iskoristiti za promicanje svojih ciljeva. Kako bi pridobili mase, stranka je u svoj program sasvim prigodno uvela raspodjelu novca i pomoći siromašnim obiteljima svakog prosinca. Kako su nacisti sve duže bili na vlasti njihov je utjecaj bio sve jači.

Nacificiranje Božića


Božićno drvce koje je svojim podrijetlom vezano uz Njemačku ostalo je središnjim dijelom proslave, ali su se promijenile druge stvari. Zvijezda na vrhu bora postala je nepoželjna iz dva razloga. Kao prvo peterokraka zvijezda previše je podsjećala na komuniste dok je šesterokraka bila u direktnoj vezi s Davidovom zvijezdom. Umjesto toga na vrh drvca počinje se stavljati svastika, ali i drugi simboli poput samog Sunca. Paljenje svijeća se zadržava kao tradicija koja nagovještava želju i svojevrsno prizivanje povratka Sunca nakon zimskog solsticija, kao najkraćeg dana u godini. Kada je Hitler preuzeo vlast 1933. godine intenzivno se krenulo u sve žešće nacificiranje Božića. S preuzimanjem vlasti nacisti su pod svoju kontrolu stavili medije, što im je olakšalo realizaciju izmaštanog nacističkog Božića.

Umjesto Djed Mraza Odin 

Nacistički božićni ukrasi su bili u znaku svastika. Umjesto djedice uveli su nordijskog Odina koji je imao, također, dugu bijelu bradu, a zbog čega se mogao relativno lako zamijeniti s Djed Mrazom. Tvrdili su da su ga kršćani oduzeli Nijemcima, i da im je sada ponovno vraćen u izvornom obliku. Za Božić se posebice promovirala njemačka krv i vojnici u duhu te iste krvi. Božić je bio prigoda za mobiliziranje svih raspoloživih snaga zajednice u duhu nacionalsocijalizma.

Tiha noć potpuno izmijenjena

Za Božić su se i dalje razmjenjivali darovi i pričale su se božićne priče. Samo se sadržaj tih božićnih priča promijenio. Velik broj priča se preobrazio u svojevrsne zahvale njemačkim vojnicima, odnosno svima onima koji su dali svoje živote za Njemačku. Kako su s godinama nevolje rasle mnogi su Nijemci prestali brinuti o Božiću, bilo im je važnije da se pobrinu za lijes, u slučaju potrebe. Od svih tih novo-uvedenih običaja preživjela je do danas jedino “Tiha noć” koja je izmijenjena i preimenovana u “Uzvišenu noć”, i koja se još pjeva u neonacističkim krugovima.

Tiha noć, sveta noć!
Sve je mirno, sve je svjetlo.
Samo kancelar ostaje na straži,
budućnost Njemačke gleda i štiti,
da pravim putem vodi naciju. (slobodan prijevod)

Sve ostalo palo je gotovo u zaborav.

Piše. Sonja Kirchhoffer

Komentari