Misterij koji ledi krv u žilama: Svi članovi posade broda pronađeni su mrtvi, s izrazima strave u širom otvorenim očima!

Priča o sudbini broda “SS Ourang Medan” uistinu ledi krv u žilama. Dok je neki autori smatraju urbanom legendom, većina vjeruje da se na ovom plovilu doista nešto stravično dogodilo. Srž priče, koja se kroz medije godinama provlačila po principu pokvarenog telefona, stalno obogaćena novim detaljima, jest sljedeća: godine 1948., dva broda koja su plovila u blizini malezijske obale zaprimila su neobičnu SOS poruku s nizozemskog broda “SS Ourang Medan”. “Svi časnici, uključujući kapetana, sada su mrtvi. Moguće je da sam jedini živ ovdje, no i ja umirem”, stajalo je u njoj. Članovi posade ta dva broda pohitali su upomoć. Kad su stupili na plovilo s kojeg je poziv poslan, pred njihovim očima ukazao se prizor iz noćne more: svi članovi posade bili su mrtvi, s izrazima čiste strave u širom otvorenim očima, a njihove ruke bile su podignute ispred lica, kao da su se pokušavali obraniti od nepoznate opasnosti. Mrtav je bio čak i brodski pas, koji je pronađen sklupčan uz rub palube. Da stvar bude zagonetnija, niti na jednom truplu nisu pronađene ozljede! Baš kad su spasitelji htjeli prevesti trupla na svoje brodove, na krmi se počela širiti vatra. Dobri Samaritanci spasili su se u zadnji čas, prije nego što je na brodu odjeknula snažna eksplozija, koja je olupinu i njene mrtve stanovnike povukla u dubinu. Što li se, dovraga, dogodilo?

Na ovo pitanje su, više ili manje uvjerljivo, pokušale odgovoriti generacije istraživača i novinara. Prema jednom od ranih izvještaja, objavljenom u nizozemsko-indonezijskim novinama “De locomotief”, brod je ilegalno prevozio goleme količine sumporne kiseline, važnog sastojka u proizvodnji eksploziva. Zbog neispravnog skladištenja, došlo je do curenja, a posadu su usmrtila otrovna isparavanja. I skupina američkih znanstvneika, koja je istraživala slučaj, zaključila je da se radilo o krijumčarenju opasnih kemikalija koje je pošlo po zlu, a kao ubojiti agensi spominjali su se kalijev cijanid, nitroglicerin i zalihe poslijeratnih nervnih otrova.

Najviše pobornika ipak ima teorija da su se članovi posade, nakon kvara jednog od brodskih akumulatora, otrovali ugljičnim monoskidom, plinom koji se neprimjetno širi i dovodi do polaganog gubitka svijesti. Golema koncentracija tog plina mogla je dovesti i do eksplozije koju su očevici opisali. Kako olupina zlosretnog broda nikada nija pronađena, istina će ostati skrivena u morskim dubinama.

Piše: Lucija Kapural


Komentari