Misterij ispražnjenih grobnica: Tko je krao trupla u Baltimoreu 19. stoljeća i zašto?

Tko je razvaljivao grobnice i krao trupla u devetnaestostoljetnom Baltimoreu? Koja je bila dužnost staroegipatskih “pastira anusa”? Zašto su Nijemci u Drugome svjetskom ratu gradili drveni aerodrom? Uživajte u zanimljivim činjenicama iz povijesti koje smo za vas odabrali!

1. Početkom devetnaestog stoljeća, građani Baltimorea susreli su se sa zagonetnom, sablasnom pojavom: grobnice su nasilno otvarane, a tijela pokojnika netragom su nestajala. Oni praznovjerni zaključili su da je riječ o poganskim ritualima ili, štoviše, o aktivnosti samoga Nečastivog. U stvarnosti, tjelokradice su bili – studenti medicine! U nedostatku trupala, potrebnih za vježbe seciranja, pribjegavali su ovoj nezakonitoj noćnoj aktivnosti. Katkad su, kako bi ih očuvali, tijela stavljali u bačve s viskijem. Ova bogohulna praksa potrajala je dobrih sedam desetljeća.

2. Godine 1936., skupina dječaka iz Edinburgha otputila se u lov na zečeve. Umjesto dugouhog plijena, u špilji u okolici grada pronašli su nešto neobično: sedamnaest malenih lijesova, u koje je bilo položeno sedamnaest lutaka. Nesvakidašnje otkriće podijelilo je stručnjake – jedni su zaključili kako se radilo o predmetima kotištenim u magijskim obredima; drugi su vjerovali kako su lutke ondje pokopane u spomen svim ljudima koji su izgubili život na moru. Danas prevladava mišljenje da lutke predstavljaju žrtve Williama Burkea i Williama Harea, ubojitog dvojca koji je 1828. godine, u razdoblju od deset mjeseci, iz koristoljublja života lišio sedamnaestero ljudi.

3. Proktolozi su postojali još u drevnom Egiptu, gdje su uživali veliki ugled. Nazivali su ih “neru phuyt”, što bi u doslovnom prijevodu glasilo “pastiri anusa”. Posebno cijenjeni bili su “pastiri anusa” zaduženi za davanje klistira faraonima.

4. Tijekom Drugoga svjetskog rata, Nijemci su odlučili izgraditi lažni drveni aerodrom, prepun lažnih drvenih zrakoplova, kako bi zavarali nepijatelja po pitanju svoga naoružanja. Saveznici, koji su preko svojih špijuna doznali za ovaj plan, pustili su ih da završe gradnju, da bi potom ponizili Nijemce bacivši lažnu drvenu bombu na njihov “aerodrom”!


5. Suprotno uvriježenom mišljenju, “kasica prasica” nije dobila naziv po svinji. Termin, naime, potječe od stare engleske riječi za glinu, “pygg”, koja se krajem srednjeg vijeka koristila za izradu posuđa. Kad bi obitelj uštedjela nešto novca, stavljala bi ga u glinene posude s prorezom, koje su zvali “pygg bank”. Neki domišljati lončar odlučio je izraditi takvu posudu u obliku svinje, pa “pygg bank” postaje “piggy bank”.

6. Saami, narod koji živi na sjeveru Norveške, Švedske, Finske i Rusije, od davnina koristi osebujnu jedinicu za duljinu zvanu poronkusema – riječ je o udaljenosti koju jelen prođe prije nego što mora urinirati!

7. Tijekom Drugoga svjetskog rata, žene koje su pristupile američkim marincima njihovi muški kolege posprdno su nazivali “BAM”, što je akronim od “Broad-Assed Marines” (“marinci širokih stražnjica”). Ove im nisu ostale dužne: nazivale su ih “HAM” odnosno “Hairy-Assed Marines” (“marinci dlakavih stražnjica”).

Piše: Lucija Kapural

Komentari