Mislite li da bijela boja vjenčanice simbolizira nevinost i čistoću? Koještarije! Istina je puno pragmatičnija…

Ako prelistate bilo koji časopis o modi i vjenčanjima, uočit ćete da se vjenčanice javljaju u različitim varijantama stilova, ali da su gotovo uvijek bijele boje. Isto tako “prelistate” li svoja sjećanja potvrdite ćete samo ono što ste vidjeli u časopisima. Nije da nećete, no rijetko ćete mladenku vidjeti u haljini druge boje. Danas se najčešće smatra da je bijela vjenčanica odraz čistoće i nevinosti i da je kao takva posljedica “diktata” katoličke Crkve, ali nije. Izvorno vjenčanice nisu morale biti bijele, dapače bijela je boja u nekim razdobljima i kulturama bila povezana s tugom. Danas ćemo se pozabaviti pitanjem zašto su se nosile vjenčanice bijelih boja odnosno tko ih je nosio i zašto, kao i odgovoriti na pitanje kada je bijela boja zauzela prvo mjesto na listi popularnosti različitih boja svečanih haljina za vjenčanja.

Radikalna promjena kraljice Viktorije

Vjenčanice su u prošlosti najčešće bile izrađene u raznim bojama, a rijetko u bijeloj. Upotreba drugih boja je imala svoju praktičnu vrijednost jer su takve haljine bile izdržljivije od bijelih koje su se morale redoviti čistiti, a što je bilo zahtjevno u vremenu bez pristupačnih kemijskih čistionica i perilica. Do radikalne promijene u simbolici bijelih haljina dolazi nakon vjenčanja kraljice Viktorije i princa Alberta 1840. godine. Kraljica se odlučila za bijelu boju navodno jer je najbolje išla uz tzv. Honiton čipku i cvjetnu krunu od naranče i mirte. Tu su čipku izradili lokalni stanovnici s područja grofovije Devon. Na taj je način Viktorija željela podržati lokalnu ekonomiju i pokazati se kao “žena iz naroda”. Ona je kažu sama dizajnirala haljinu tako da se u nju ukopila ručno rađena čipka. Njezin odabir je naišao na prijekor tadašnje elite jer su visoko pozicionirane žene tog vremena nosile vjenčanice najčešće crvene boje. Viktorija je krunu zamijenila vjenčićem, a za materijal haljine je izabrala saten umjesto baršuna obrubljenog krznom.

Bijelo usko povezan s financijskom težinom

No, bijela haljina se i prije kraljice Viktorije znala vezivati uz vjenčanja, ali razlog zbog kojega se nosila nije bio vezan uz ideal čistoće i nevinosti već vrlo pragmatičan, i povezan s “težinom” statusa, naravno imovinskog. Bijele tkanine su bile skupe i upravo je njihov izbor bio direktan pokazatelj financijskih mogućnosti. S kraljicom Viktorijom vjenčanica dobiva sasvim drugo značenje u romantičarskom duhu, pri čemu je istina o bijelim vjenčanicama daleko od romantičarske vizije. Tako je prije Viktorije zasigurno bijelu haljinu na vjenčanju nosila i engleska princeza Philippa, koja je odjenula za taj dan bijelu tuniku postavljenu krznom hermelina i vjeverice upotpunjenu sa svilenim bijelim ogrtačem, početkom 15. stoljeća. Marija Stuart, kraljica Škotske odlučila se pak za bijelu haljinu davne 1558. godine. No niti jedna od njih nije učinila ovu boju popularnom kao kraljica Viktorija.


U početku su ovaj trend prihvatile bogate mladenke, no kasnije tijekom 20. st. u skladu s dubokim društveno-imovinskim promjenama ovakva moda se širi na sve slojeve stanovništva te postaje novom tradicijom 20. , a čini se i 21., sudeći prema prvim desetljećima novog stoljeća.

Piše: Sonja Kirchhoffer

Komentari