Milijuni na računi, heroin u žilama: Slavni glazbenici u paklu ovisnosti

1972: Guitarist Pete Townshend of the rock and roll band "The Who" plays his Gibson Les Paul as he performs onstage in this MCA Track Records publicity shot in 1972. (Photo by Michael Ochs Archives/Getty Images)

“Djeco, nemojte se drogirati!”, rečenica je koju su mnogi tinejdžeri svakodnevno slušali od roditelja. Mama i tata bili su u pravu: droga je dosta zlo. Donosimo vam dvije priče slavnih uživatelja opijata od kojih se diže kosa na glavi – uvjereni smo da po čitanju članka nećete poželjeti konzumirati ništa jače od kakaa sa šlagom!

Lice koje se rastapa

Britanski kantautor Boy George, frontmen legendarne grupe “Culture Club”, veći dio osamdesetih godina prošlog stoljeća proveo je u izmaglici opijata. “Godinama sam uzimao kokain i heroin, ali sam po pitanju LSD-a još bio ‘djevac’. Da sam znao što će mi se dogoditi, momka koji mi je ponudio taj užas raspalio bih po gubici”, ispričao je u autobiografiji “Take It Like a Man”. Evo što se dogodilo: pjevač je na nekom tulumu uzeo LSD i zavalio se u fotelju čekajući da zabava počne. Ono što nije znao jest da toj drogi treba neko vrijeme kako bi počela djelovati, u prosjeku sat vremena. Kako se ništa nije događalo, George se počeo dosađivati, pa je uzeo još jedan acid. Kad ga je napokon pogodilo, pogodilo ga je punim intenzitetom. “U jednoj sam sekundi bio dobro, a već u sljedećoj sam izgubio kontrolu nad vlastitim tijelom. Htio sam ustati, ali me noge nisu slušale; želio sam zvati upomoć, ali mi se jezik zavezao u čvor. U jedenome stravičnom trenutku, došao sam do zaključka da sam zapravo mrtav ali i dalje svjestan svega što se događa. Bio sam siguran da će me pokopati, kako ću čitavu vječnost nijemo vrištati u svome grobu”, opisao je najgore trenutke u životu. Kad su ljudi shvatili da glazbenik ne reagira na podražaje, odnijeli su ga u kupaonicu i ispljuskali mu lice hladnom vodom. Vratio je moć govora, ali noćnoj mori još nije bio kraj. “Pogledao sam se u ogledalo i umalo umro od užasa. Gledao sam kako mi se lice rastapa, kao da je napravljeno od voska, dok nije ostala samo gola lubanja. Vrištao sam i udarao ljude oko sebe, da bih potom razbio zrcalo glavom”, prisjeća se. “Kad su me okrvavljenog dopremili na hitnu, liječnik je s gađenjem primijetio da sam se pomokrio u gaće. Ukratko, bila je to jedna paklena noć”.

Svinje u avionu

Ako ste u potrazi za kakvom upečatljivom anegdotom koja bi vašim potomcima trebala ukazati na štetnost opijata, priča Petea Townshenda nameće se kao idealan odabir. Dok je žario i palio s grupom “The Who”, gitarist je učestalo konzumirao LSD. “Zadnjih godina narkomanskog ‘staža’ iskusio sam doista gadne tripove. Jednom sam, primjerice, umislio da je moja glava naranča pa sam je pokušao pojesti. Kad sam došao sebi, shvatio sam da su mi usne izgrižene do krvi”, ospričao je glazbenik. Najgore iskustvo doživio je u avionu, kad je podijelio LSD s Keithom Moonom (1946. – 1978.), danas pokojnim bubnjarom grupe. “Imao sam stravične halucinacije. Glazba svih žanrova, od klasike preko rocka do countryja, simultano je odjekivala u mojim ušima, pričinjavajući mi veliku bol. Stjuardesa se prometnula u bradavičastu svinju koja je bijesno skvičala i pokušavala me ugristi, a putnici su poprimili obličje trupala s kojih otpada meso. Kad sam se okrenuo prema Keithu, vidio sam crve kako mu izlaze iz lubanje. Uspaničen, htio sam iskočiti iz aviona, ali su me zadržali na mjestu. To je bio moj posljednji kontakt s drogom”, priznao je.


Piše: Lucija Kapural

Komentari