Miki Manojlović u sedam slika

Karijeru Predraga “Mikija” Manojlovića obilježile su uloge u Kusturičnim filmovima, a publika ga pamti i po brojnim erotskim scenama koje je odradio. Donosimo zanimljivosti u srpskome glumačkom magu!

1. Gluma mu je, čini se, bila zapisana u genima. Pradjed Petar Manojlović bio je direktor Narodne banke ali i filantrop koji je često financijski pomagao Jugoslavensko narodno pozorište. Otac Ivan Manojlović, Srbin francuskih korijena, i majka Zorka Doknić, Crnogorka, bili su jedan od najpoznatijih beogradskih glumačkih parova. Sina Mikija dobili su u Nišu 1940. godine, a samo nekoliko mjeseci kasnije, Zorka je oboljela od tuberkuloze zdjelične kosti, zbog čega je dvije godine bila nepokretna. Na Mikija je za to vrijeme pazila baka Marie, Francuskinja, koja je uvijek vodila računa o tome da mališan bude lijepo odjeven i počešljan na razdjeljak. U tim teškim poslijeratnim godinama, snalazila se kako je znala i umjela: nerijetko bi prodavala suprugova otmjena odijela kako bi unuku, s kojim je pričala isključivo na francuskom, kupila hranu i odjeću.

2. Kad se Zorka oporavila od teške bolesti, počela je voditi sina u kazalište. “On je dijete teatra. Presvlačila sam ga i dojila u garderobi, u pauzama predstava”, ispričala je jednom. Nikakvo čudo da je, nakon mature, i sam upisao studij glume. Nije, međutim, odmah zabljesnuo, naprotiv: prve tri godine bio je jedan od lošijih studenata, za što je najveći krivac bila urođena sramežljivost!

3. Jednu od najzapaženijih uloga ostvaruje u filmu Emira Kusturice “Otac na službenom putu”, a s kontroverznim redateljem je surađivao i na filmovima “Underground” te “Zavjet”. Do trenutka kad je početkom devedesetih godina, u znak protesta protiv rata, napustio Beograd, u njegovoj je biografiji bilo ubilježeno dvadesetak filmskih naslova. Od tada do danas im je dodao još četrdesetak filmova, od kojih je više od polovice snimljeno u inozemnim produkcijama. Kao poliglot, snimao je na francuskom, talijanskom, njemačkom, hrvatskom, engleskom i bugarskom jeziku. Jedna od najpoznatijih uloga u stranoj produkciji bila je ona u filmu “Largo Winch”, u kojem je platno podijelio sa Sharon Stone. Puno je nastupao i u europskom teatru, a kruna kazališne karijere bila je suradnja s legendarnim Peterom Brookom na osmosatnoj produkciji “Mahabharate”.

4. S obzirom na to koliko je putovao, činjenica da se panično boji letenja uistinu je ironična. Fobije se bezuspješno pokušavao osloboditi nekonvencionalnim metodama: “Prije ulaska u avion, ‘trgnuo’ bih litru viskija. Nije pomoglo: noge su mi bile kao hrenovke ali je mozak i dalje radio. Nakon toga sam pokušao s hašišem, što je bilo strašno jer sam sve vidio duplo. Najgora je ipak bila marihuana, od koje sam postao toliko paranoičan da sam bio uvjeren kako je moja bliska i bolna smrt sigurna stvar!”.


5. Nakon desetljeća provedenog u egzilu, na daske srpskog kazališta vraća se ulogom u predstavi “Molière – još jedan život”. Domaća publika, željna njegovih bravura, satima je stajala u redu kako bi dobila kartu. Četiri godine kasnije, osniva “Radionicu integracije”, namijenjenu kreativnom izražavanju slijepih i slabovidnih osoba. Dobitnik je dvije nagrade za životno djelo, a 2011. je proglašen počasnim doktorom Europske filmske akademije.

6. Odbio je ulogu u Spielbergovom blockbusteru “Mirotvorac”, što je objasnio riječima: “Stereotipne role ruskih i balkanskih mafijaša, kakve Hollywood nudi glumcima s ovih prostora, nisam prihvaćao ni za kakve pare. To je bio trend – loši momci s istoka Europe uzrok su američkih problema, a tamošnji heroji će se, opremljeni high tech uređajima, razračunati s njima. Takav koncept uistinu vrijeđa inteligenciju!”. Nije, međutim, imao moralnih dilema kad je trebalo snimati golišave kadrove. Sirove erotske scene iz drame “Samo jednom se ljubi” i danas se pamte, a u filmu “Kriminalni ljubavnici” otišao je korak dalje – našao se u homoseksualnom zagrljaju. Provokativne scene naišle su na pohvale kritičara – ako izuzmemo uradak koji su otpisali kao “jeftinu pornografiju”. Riječ je o talijanskom filmu “Mesar”, u kojem je odradio najdužu erotsku scenu u karijeri: simulirani seks s kolegicom Albom Parietti trajao je punih dvanaest minuta!

7. Premda su mu se obožavateljice bacale pod noge, usputne avanture nikad ga nisu zanimale. Volio je samo dvije žene i obje je odveo do matičara. O razlozima raspada braka s Iskrom Uzelac, koncert-majstoricom u Jugoslavenskom narodnom pozorištu, nikad nije pričao, ali se zna da su ostali u prijateljskim odnosima. Njihova kći Čarna Radoičić danas je priznata redateljica i docentica filmske režije na Fakultetu dramskih umjetnosti. S glumicom Tamarom Vučković u dugogodišnjem je sretnom braku. Dva desetljeća mlađu kolegicu, s kojom će dobiti sina Ivana, upoznao je dok su radili na predstavi “Zločin i kazna”. Osim po sudbonosnom susretu, tu predstavu pamti po jednoj anegdoti. Poslije premijere u Rimu, prišao mu je tadašnji talijanski predsjednik Giorgio Napolitano te ga, zahvalivši mu na čudesnoj izvedbi, čvrsto zagrlio. “Na obrazu sam osjetio njegovu suzu”, ispričao je glumac. “Bio je to nadrealan trenutak!”.

Piše: Lucija Kapural

Komentari