Memento mori: Zašto je na ovom prstenu ugravirana mrtvačka lubanja?

Velški entuzijasti koji pretražuju okolicu u potrazi za dragocjenostima u posljednjih nekoliko mjeseci imali su niz nevjerojatnih “ulova”. Možda najzanimljivije otkriće ostvareno je u okrugu Montgomeryshire, gdje je otkopan pomalo zastrašujući zlatni prsten (na slici!). Umjesto dragog kamena, u njegovom središtu nalazi se minijaturna ljudska lubanja izrađena od bijelog emajla, oko koje je ugravirana fraza “memento mori” (“sjeti se da ćeš umrijeti”). Prema obliku i stilu ovog nakita, stručnjaci su zaključili da je stvoren između 1550. i 1650. godine, za vladavine Tudora ili Stuarta. “U to vrijeme, ova latinska fraza često se mogla vidjeti na nakitu i umjetničkim predmetima, upućujući na prolaznost života i upozoravajući ljude na važnost duhovnosti”, objašnjava Mark Redknap, arheolog zaposlen u Nacionalnom muzeju Walesa. “To nije čudno, znamo li da je smrtnost tada bila visoka”.

U okrugu Llanwrtyd, pronađena su pak tri zlatna novčića iskovana između 1327. i 1399. godine, za vladavine kralja Eduarda III. i njegovog nasljednika Rikarda II. U to vrijeme, objašnjavaju stručnjaci, vrijedili su otprilike onoliko koliko bi vješt obrtnik zaradio u pedeset dana. Pretpostavlja se da su namjerno bili zakopani na tajnome mjestu i čuvani za “crne dane”.

Vrijednim nalazom može se pohvaliti i selo Churchstoke. Pet srebrnih novčića, otkopanih na metar dubine, datiraju iz 1530. godine, odnosno iz perioda vladavine Henrika VIII. U to nema sumnje, budući da se na njima nalazi kraljevo lice. U istom selu, otkrivena je i sjajno očuvana srebrna kopča s dvije kukice. Datira iz devetog stoljeća, a po svoj prilici je pripadala nekom anglosaksonskom plemiću, koji je njome učvršćivao plašt ili ogrtač.


Poprište zadnjeg u nizu otkrića bio je Talgarth, trgovački grad na jugoistoku zemlje. Ondje je otkopan zlatni prst iz kasnog sedamnaestog ili ranog osamnaestog stoljeća, s ugraviranim motom “Ostani dosljedan do samoga kraja”. S obzirom na virtuoznost izrade, nema sumnje da je pripadao imućnoj osobi.

Piše: Lucija Kapural

Komentari