Meksičke bombe na “Plaži ljubavi”

Prije nekoliko tisuća godina, podvodne erupcije vulkana formirale su neobičan kružni arhipelag usred oceana. Marieta, nenaseljeno meksičko otočje, danas je dom stotina vrsta ptica, riba žarkih boja, znatiželjnih dupina, divovskih kornjača i pomalo zastrašujućih raža, a tamošnje endemske biljke doimaju se poput nečega što je “iskočilo” iz znanstvenofantastičnog filma.

Upravo ovdje se smjestila možda najneobičnija plaža na svijetu. Na prvi pogled, Playa del Amor, poznata i kao Skrivena plaža, doima se poput oživjele razglednice otisnute u raju: riječ je o širokoj pećini  s otvorenim svodom, kroz koju sunce obasjava fini zlaćani pijesak i modre vode Tihog oceana. Gledano iz zraka, mjesto se doima poput golema plavog oka, čiji je pogled, u znak zahvalnosti, vječno usmjeren u nebesa. Plaža ljubavi, međutim, svoj jedinstveni oblik ne duguje božanskoj intervenciji niti mašti majčice prirode. Ova oaza svjetla krije, naime, mračnu tajnu.

Početkom dvadesetog stoljeća, meksičke vlasti na tom su području isprobavale novo bojno oružje. Nesmiljeno su bombardirale arhipelag Marieta, koji se, zbog nenaseljenosti, činio idealnom metom. Jedna od posljedica testiranja bilo je ozbiljno ugrožavanje biljnih i životinjskih vrsta koje su nastanjivale otoke. Znanstvenici su desetljećima prosvjedovali zbog ovoga ekocida, a najglasniji i najuporniji bio je čuveni podmorski istraživač Jacques Cosuteau. Koncem šezdesetih godina prošlog stoljeća, lokalne vlasti konačno su ga poslušale: arhipelag je proglašen nacionalnim parkom te je, kao takav, zaštićen od lova i ribolova.

Iz bombardiranja je proizišlo i nešto dobro: neki od najčudesnijih oblika stijena na otocima postanak duguju upravo njemu. Među njima je i Playa del Amor, čiji je urušeni svod pećine s godinama obrastao rastlinjem i pretvorio otočić u tursitičku atrakciju. Do plaže, izvana nevidljive, moglo se doći samo putem uskoga vodenog tunela. Može se i dalje, ali se – od 2016. godine – više ne smije. Zbog štete koju su turisti nanosili okolišu (primjerice, ulje s brodova te bacanje sidara uništavali su koraljne grebene), lokalne vlasti zatvoriile su sve plaže na otočju za posjetitelje.


Piše: Lucija Kapural

Komentari