Mata Hari je bila amaterka u odnosu na balerinu i špijunku Elizabeth Bedlington!

Jeste li čuli za Elizabeth Bedlington? Ova se iznimno talentirana balerina okušala i kao špijunka. Unatoč svom engleskom podrijetlu špijunirala je za njemačku stranu. Bila je po tom pitanju uspješnija i od Mate Hari jer nikada nije uhićena. Zanimaju li Vas podaci o ovoj špijunki, zavirite u članak koji smo za Vas danas pripremili.

Sličnosti i i razlike: Mata Hari i Elizabeth Bedlington

Svi znaju za Matu Hari nizozemsko-javansku špijunku koja je bila orijentalna plesačica i kurtizana, a koja je svoje brojne veze s ljudima iz visokog društva iskoristila u svrhu špijunaže. Ona je neslavno završila strijeljanjem u Francuskoj pod optužbom da je prenosila informacije Nijemcima. Mata Hari i Elizabeth Bedlington imale su dvije zajedničke stvari. Obje su voljele ples, no svaka iz svojih razloga i svaka je od njih plesala na svoj način, a druga je poveznica između njih ta što su obje bile špijunke tijekom Prvog svjetskog rata. Elizabeth je bila britanska balerina koja je 1917. godine, nastupala kao balerina diljem neutralne Španjolske, ali je svoje gostovanje iskoristila i za špijunažu u korist Nijemaca.

Vrbovanje od strane supruga


Sada se može postaviti pitanje kako je jedna balerina postala špijunka, i to u službi Nijemaca, iako je bila Engleskinja? Presudnu ulogu u tome imao je njezin suprug Austrijanac Gunter Hopf koji ju je vrbovao da pomogne Nijemcima. Za svoje je špijuniranje iskoristila posjet britanskom veleposlanstvu u Španjolskoj, prilikom kojeg je došla do dokumenata koje je kasnije prosljeđivala Nijemcima. Nastupala je pod umjetničkim imenom La Titanesca. Kada je otkrivena ostala je Španjolskoj da izbjegne uhićenje.

Španjolski razlozi za neutralnost

Ona je jedna od više desetaka žene koje su bile tajne agentice tijekom Prvog svjetskog rata. Za razliku od Mate Hari, Elizabeth je preživjela jer nije nikada napustila neutralnu Španjolsku. Ovaj podatak da je mogla nekažnjeno živjeti na španjolskom tlu posljedica je  politike neutralnosti ove zemlje, a koja je bila motivirana osiguranjem daljnjeg gospodarskog razvoja u vrijeme globalne krize. U nju je tada počeo pristizati inozemni kapital s raznih strana. Međutim, nakon rata došlo je do gospodarskog zastoja, zbog stvorenih velikih socijalnih razlika u ratnom periodu. Kriza je bila popraćena brojnim štrajkovima, a što je poslužilo kao uvertira u kasnije uspostavljenu vojnu diktatoru.
Poanta je da za imena najboljih špijuna nikada nećemo ni saznati jer su bili tako dobri da  nikada nisu otkriveni i procesuirani.

Piše: Sonja Kirchhoffer

Komentari