Maštovito zdanje ili notorni kič: Nevjerojatna priča o gradnji “Idealne palače”

Neki ga smatraju ultimativnim ozbiljenjem ljudske kreativnosti i mašte; za druge je pljuska dobrom ukusu odnosno notorni kič. Kako bilo, ako vas put nanese u selo Hauterives u jugoistočnoj Francuskoj, svakako posjetite Le Palais idéal! Riječ je o dvorcu iz bajke, ali one kakvu bi napisao netko tko se nažderao halucinogenih gljiva. Stotine tornjića i ukrašenih zabata izmjenjuje se sa skulpturama hinduističkih božanstava, grčkih filozofa, rimskih osvajača i nacerenih grifona, a nadrealističkom dojmu doprinose kamene palme koje strše s vrha građevine.

Smatrali je grotesknom ili idealnom, kao što joj naziv sugerira, ova palača dokaz je da svatko, bez obzira na obrazovanje i stanje na bankovnom računu, može ostvariti svoj san – ako ima viziju i spreman je zasukati rukave. Kako se drugačije može objasniti činjenica da je ovo golemo i složeno zdanje vlastitim rukama, bez ičije pomoći, podigao skroman lokalni poštar, čovjek bez građevinskih vještina i arhitektonskih znanja?

Ferdinand Chaval, tvorac bizarnog zdanja, školovanje je napustio prije trinaestog rođendana, da bi potom postao omiljeni seoski poštar. Jednog dana je, raznoseći pisma u okolici, zapeo o kamen i rasprostro se po zemlji koliko je dug i širok. Umjesto da opsuje i šutne onu kamenčinu, uzeo ju je u ruke te dugo i pozorno promatrao, kao u hiptnotičkom transu. Inspiriran neobičnim oblikom kamena, došao je na ideju: zašto ne bi skupio svo kamenje koje mu dođe pod ruke (i noge) te od njega napravio dvorac?

Poslovicu “kamen po kamen, palača” ozbiljio je u doslovnom smislu. Kamenje je prikupljao dok je raznosio poštu. Za transport je isprva koristio vlastite džepove, zatim košaru, da bi na kraju na posao išao s tačakma, praćen začuđenim pogledima sumještana. Gradio je noću, pod svjetlošću uljane lampe, pogonjen upravo patološkom upornošću. Nedostatak formalnog obrazovanja nije mu bio prepreka – ono što mu je trebalo naučio je čitajući časopis “Le Magasin Pittoresque”!

Gradnju je započeo 1879. godine, a zadnji kamenčić položio je trideset tri godine kasnije. Rezultat, svojevrsna kombinacija hinduističkog hrama, švicarske planinske kolibe, srednjovjekovnog dvorca i arapske džamije, po našem je mišljenju monstruozan, ali na neki način i impresivan. Svojim nemogućim pothvatom, Cheval je inspirirao niz velikih umjetnika, poput Andréa Bretona i Pabla Picassa, a njegova palača je proglašena francuskim kulturnim spomenikom.


Piše: Lucija Kapural

Komentari