Masovna grobnica u Tulsi: Dokaz najgorega rasističkog zločina u novijoj američkoj povijesti

Ako ste gledali televizijski serijal “Watchman”, možda vas je zbunila uvodna scena, smještena u Tulsu 1921. godine, u kojoj bijelci tuku i ubijaju crnce, dok u uništavanju njihove imovine sudjeluje čak i avijacija. Nažalost, ne radi se o holivudskom pretjerivanju nego o prilično vjernom prikazu stvarnog događaja.

Te godine, zadnjeg dana svibnja, u drugome najvećem gradu u Oklahomi izbili su masovni rasni nemiri. Sve je počelo uhićenjem mladog crnca, optuženog za ubojstvo bjelkinje iz imućne obitelji. Momak nije bio kriv, kako se kasnije pokazalo, ali je presumpcija nevinosti bila koncept nepoznat bijesnoj rulji. Žedni krvi te do zuba naoružani, bijelci su nasrnuli na crnački okrug Greenwood, zbog imućnih stanovnika poznat i pod nadimkom “Black Wall Street”.

Raspomamljene horde palile su crnačke domove, pljačkale njihove trgovine te uništavale sve pred sobom – prema kasnijem svjedočenju malobrojnih preživjelih, uz pomoć privatnog aviona. Procjenjuje se da su ubili između stotinu i tri stotine sugrađana “pogrešne” boje kože. Događaj od kojeg se ledi krv u žilama dugo je bio obavijen velom šutnje, a tek 1966. godine osnovana je komisija za proučavanje i dokumentiranje masakra u Tulsi.

Arheolozi sada tvrde da su pronašli masovnu grobnicu s tijelima žrtava masakriranih prije više od stotinu godina. Istraživači su, naime, otkrili ono za što vjeruju kako je rupa dovoljno velika da u nju stane preko stotinu tijela. Ako se pokaže da su u njoj doista pokopane žrtve masakra iz 1921. godine, bit će to dokaz u prilog teze brojnih povjesničara, koji tvrde da su ubijeni bačeni u masovnu grobnicu kako bi tadašnje vlasti prikrile zločin iz mržnje. Amanda Regnier i Scott Hammerstedt, arheolozi sa Sveučilišta Oklahoma, jamu dimenzija devet puta sedam i pol metara otkrili su pomoću radara koji prodire u duboke slojeve zemlje.

Piše: Lucija Kapural


Komentari