Masakr u Osnovnoj školi “Sandy Hook”: Jurišnom puškom na nevinu dječicu

Fotografija: USA Today

U studenom 2012. godine, porazivši republikanca Mitta Romneya, Barack Obama domogao se još jednoga predsjedničkog mandata. Otprilike mjesec dana kasnije, jedan je tragičan događaj pokazao njegovu ljudskost.

Kobna 14. prosinca, u mirnom gradiću Newtownu u Connecticutu počinjen je strahoviti masakr. Nakon što je ubio rođenu majku, dvadesetogodišnji student Adam Lanza (na slici!) zaputio se u Osnovnu školu “Sandy Cook”, u kojoj je ova svojedobno radila. Naoružan pištoljima Glock i Sig Sauer, te jurišnom puškom Bushmaster, psihički poremećeni mladić umarširao je u školsku zgradu i otvorio paljbu.

Finale krvavog pohoda? Šestero djelatnika i dvadesetero učenika, mahom mališana u dobi od šest do sedam godina, mučki je pogubljeno. Ubojica je na koncu presudio samome sebi, odnijevši u grob odgovor na pitanje što ga je nagnalo na mahniti čin.

Odgodivši sve obaveze, Obama je otputovao je Newtown kako bi se susreo s obiteljima žrtava i pružio im potporu. Ljudi okupljeni na bdijenju i molitvi u školskoj dvorani jecali su kad je američki predsjednik čitao imena ubijenih. I sam jedva susprežući suze, Obama je ocijenio da Amerika nije učinila dovoljno kako bi zaštitila živote svoje djece, te je obećao da će u narednim tjednima poduzeti oštre mjere za smanjenje nasilja u zemlji. “Naša je prva zadaća briga za djecu. Ako to ne učinimo kako treba, ništa nismo učinili kako treba. Sigurno možemo bolje od ovoga”, izjavio je u prepunoj školskoj dvorani.

Kad se doznalo da je ubojica koristio uredno registrirane pištolje i puške iz bogatog arsenala svoje majke, pokolj je pokrenuo burnu raspravu o izmjenama zakona radi ograničavanja uporabe oružja. U Americi, zemlji u kojoj većina stanovnika smatra da je držanje puškomitraljeza pod jastukom nedjeljivo od njihovih temeljnih sloboda (ilustracije radi, dovoljno je reći da na sto stanovnika dolazi devedeset komada vatrenog oružja te da je tri četvrtine masovnih ubojstava od 1982. naovamo počinjeno oružjem u legalnom vlasništvu ubojica), ovo je pitanje i danas je vruć politički krumpir.


Piše: Lucija Kapural

Komentari