Masakr kod Glencoea: Britanski vojnici okrutno su pobili škotske gorštake, i to nakon što su ih ovi ljubazno ugostili!

Koji je državnik gotovo polovicu života hodao svijetom s metkom u prsima? Zašto su britanski vojnici svojedobno masakrirali ljubazne škotske gorštaka, i to nakon što su ih ovi nahranili i napojili? Koji je znameniti umjetnik vječno “njurgao” zbog količine posla? Uživajte u zabavnim činjenicama iz povijesti koje smo za vas probrali!

1. Andrew Jackson (1767. – 1845.), sedmi američki predsjednik i osnivač Demokratske stranke, tijekom života je sudjelovao u nizu dvoboja. U jednom od njih, protivnikov metak pogodio ga je opasno blizu srca. Žilavi Jackson je preživio, a sljedećih trideset devet godina u prsima je nosio taj metak.

2. Zvuči neobično, no londonski metro, koji doživljavamo kao moderan sustav transporta, otvoren je u vrijeme kad je, na drugome kraju svijeta, još bjesnio Američki građanski rat. Krvavi sukob između sjevernih država federalne Unije Sjedinjenih Američkih Država s odcijepljenim južnim članicama, koje su činile Konfederaciju SAD-a, trajao je od 1861. do 1865. godine, a prva linija londonskog metroa, poznatog i pod nadimkom “The Tube”, otvorena je 1863. Riječ je o najstarijem sustavu podzemne željeznice na svijetu.

3. Broj zrakoplova koji su uništeni tijekom Drugoga svjetskog rata veći je od broja zrakoplova koji se danas koriste u svijetu!

4. Godine 1692. pripadnici britanske vojske masakrirali su škotske gorštake u njihovim domovima, kod Glencoea. Ubijeno je 38 muškaraca, pripadnika klana MacDonald od Glencoea, a deseci žena i djece stradali su zbog izloženosti zimi, nakon što su im razoreni domovi. Potpuni nemoral ovog čina očituje se u činjenici da su Britanci započeli s krvavim pirom nakon što su ih gorštaci ljubazno ugostili i nahranili – da stvar bude gora, neke od njih posmicali su na spavanju! U pozadini masakra stajao je sukob između jakobita, pristaša svrgnuta katoličkog kralja Jakova II. (kojeg su podržavali i gorštaci) i sljedbenika protestantskog kralja Vilima III. Oranskog.


5. Talijanski kipar, slikar, graditelj i pjesnik Michelangelo Buonarroti (1475. – 1564.), jedan od najvećih umjetnika svih vremena, nije osobito uživao u svome poslu. Dok je, između 1508. i 1512. godine, radio na freskama na svodu stropu Sikstinske kapele u Vatikanu, napisao je dugačku poemu u kojoj se žali na svoju krvavu zadaću.

6. Mračna strana renesansne Italije, u kojoj dolazi do nenadmašnog procvata umjetnosti i znanosti, bila je epidemija sifilisa, bolesti koju su mornari donijeli u domovinu po povratku iz Novog svijeta. Kako antibiotici u to vrijeme još nisu postojali, posljedice su bile stravične: koža oboljelih je trunula i bila prekrivena čirevima, a nekima od njih čak su otpadali nosovi i usne!

7. Dr. Stuart Berger, autor jedne od najprodavanijih knjiga o zdravim metodama mršavljenja, tvrdio je da gubitak kilograma može znatno produljiti ljudski vijek. Toga se, međutim, držao samo u teoriji. Godine 1994., kad je umro od infarkta, težio je nevjerojatnih 166 kilograma!

Piše: Lucija Kapural

Komentari