Mao Zedong: Samo bacite atomsku bombu, što je gubitak 300 milijuna života za nas?

Kojega su kineskog diktatora na zapadu nazivali “generalisimusom”? Što je Mao Zedong rekao Hruščovu 1956. godine? Kada je nastao feng shui? Uživajte u zanimljivim činjenicama iz kineske povijesti koje smo za vas odabrali!

1. “Neka cvjeta stotinu cvjetova”, doktrina Maa Zedonga (1893. – 1976.), često je značila da će spomenuti cvjetovi cvjetati na grobovima njegovih neistomišljenika – ovaj komunistički diktator odgovoran je za smrt šezdeset milijuna ljudi a, onako usput, dao je pobiti sve vrapce u Kini. Godine 1956. Mao je rekao Hruščovu kako se ne boji atomskog rata, što je obrazložio ciničnom rečenicom: “Ako nas imperijalisti napadnu, mogli bismo izgubiti 300 milijuna ljudi. Pa što onda? Rat je rat!”.

2. Liu Pengli, princ iz kineske dinastije Han, jedan je od najranijih poznatih serijskih ubojica u svjetskoj povijesti. Vladar iz drugog stoljeća prije Krista putovao je diljem zemlje, ubijajući namjernike zbog vlastitog užitka. Računa se da je poremećeni sadist na okrutan način lišio života barem stotinu ljudi!

3. Godine 1928. Čang Kaj-Šek (1887. – 1975.) postao je vođa nacionalističke kineske države. Radilo se o području pod kontrolom stranke Kuomintang, koje je obuhvaćalo središnji dio istočne Kine. Zanimljivo, zapadni mediji ovom su vojnom diktatoru prišili nadimak “generalisimus”, premda u samoj Kini nije bilo takvog čina.

4. Suprotno uvriježenome mišljenju, feng shui nije izmišljotina New Age gurua niti dokonih dizajnera interijera – riječ je o drevnom kineskom nauku koji uključuje mnogo više od razmještaja predmeta u prostoru. U svojoj srži, riječ je o putu koji nudi dublje spoznavanje vlastitog bića i vodi nas prema životu u skladu s prirodom. Učenje koje se prevodi kao “Vjetar voda” nastalo je prije više od šest tisuća godina, a njegovim utemeljiteljem smatra se Yang Yunsong, taoistički monah kiz dinastije Tang. Feng shui se na zapad se proširio sedamdesetih godina prošlog stoljeća, kad se masovno prevodila istočnjačka literatura.


5. Za izum papirnatih zmajeva koji lete na vjetru zaslužni su Kinezi Gongshu Ban i Mo Di, umjetnik te mislilac iz četvrtog stoljeća prije Krista. Isprva stvoreni za zabavu, s vremenom su se počeli koristiti u razne svrhe, od ribolova, preko propagande do zastrašivanja neprijatelja na bojišnici. Uz njih se veže i drevno praznovjerje: smatra se da će onoga tko nehotično ispusti zmaja snaći zla kob.

6. U Kini za vrijeme Kublaj-kana (1215. – 1294.), oni kojima bi usjeve uništio grom bili su oslobođeni poreza naredne tri godine. Odluka nije bila motivirana altruizmom nego praznovjerjem – smatralo se da je grom znak Božje ljutnje, koja bi se mogla prenijeti i na onoga tko ubire namete.

7. Dana 29. srpnja 1976., u 3.45 ujutro, na nebu iznad kineskoga industrijskog grada Tangshana pojavila se višebojna sijevajuća svjetlost. U samo dvadeset tri sekunde, potres jačine 8.2 stupnja po Richterovoj ljestvici u potpunosti je razorio gradsko središte. Na tlu su nastale pukotine široke nekoliko metara. Željezničke pruge bile su svijene. Tisuće septičkih jama se razjapilo, poput kratera nakon udara bombe. Toga kobnog dana, poginulo je 242.000 ljudi. Prema procjenama, u Tangshanu je uništeno devedeset pet posto stambenih zgrada i osamdeset pet posto industrijskih pogona. Ironijom sudbine, čitav je ostao jedino divovski dimnjak ukrašen Maovim sloganom “Pripremite se za rat i prirodnu katastrofu!”.

Piše: Lucija Kapural

Komentari