Manje poznate činjenice o Drugome svjetskom ratu

Drugi svjetski rat smatra se najkrvavijim vojnim sukobom u povijesti. Vodio se na teritoriju četrdeset država, a od 1. rujna 1939. do 2. rujna 1945., koliko je službeno trajao, odnio je živote oko pedeset pet milijuna duša. Donosimo zanimljive činjenice iz ovog perioda tame!

1. Gotovo osamdeset posto muške populacije rođene u Sovjetskom Savezu 1923. godine nije doživjelo kraj Drugoga svjetskog rata.

2. Rudolfa Hessa (1894. – 1987.), jednog od najbližih Hitlerovih suradnika, podređeni su – dakako, iza leđa – nazivali “fraulein Anna” (“gospođica Anna”), aludirajući na njegovu navodnu homoseksualnost. Ovaj čovjek (na slici!) potpisao je Nürnberške zakone, nakon kojih je počeo progon Židova u Njemačkoj.

3. Ako postoji oružje koje je na presudan način odredilo tijek Drugoga svjetskog rata, postavši nositeljem sovjetskih strateških uspjeha, onda je to višecijevni raketni bacač BM-13, poznatiji pod nadimkom “Kaćuša”. Riječ je o prvome raketnom topničkom oružju, a Crvena armija prvi ga je put upotrijebila u borbama oko Moskve 1942. godine. Premda su planovi tog oružja razvijeni 1938. u konstruktorskom uredu pod zapovjedništvom generala Andreja Kostkova, ideja nije bila nova – u Koreji je već u srednjem vijeku korištena tzv. hwacha, ratna sprava koja je pomoću raketnog pogona ispaljivala salve zapaljenih strijela.

4. Prije nego što su nacisti donijeli odluku o eliminaciji zatočenih Židova u plinskim komorama, ozbiljno su raspravljali o ideji da ih prisilno pošalju na – Madagaskar!


5. John Wayne (1907. – 1979.) glumio je u čak četrnaest filmova s tematikom iz Drugoga svjetskog rata. Portretirao je pretežno junake, i to vrlo uvjerljivo – unatoč činjenici da u ratu, zbog sportske ozljede zadobivene u mladosti, nije sudjelovao. Priliku da se iskažu na frontu dobili su, međutim, njegovi kolege Henry Fonda, Christopher Lee, David Niven i Walter Matthau – potonji, koji je služio u avijaciji, dobio je čak šest nagrada za hrabrost.

6. Između 1939. i 1945. godine, Saveznici su na neprijetelje bacili 2.4 milijuna tona bombi, odnosno čak 27.700 tona svakog mjeseca.

7. Oleader se smatra simbolom Hiroshime, budući da je taj zimzeleni grm bio prva biljka koja je niknula na spaljenom području nakon što je 6. kolovoza 1945. godine, u 8 sati i 15 minuta, atomska bomba pretvorila grad u prah i pepeo.

8. Konstanz, grad u njemačkoj saveznoj pokrajini Baden-Württemberg, za vrijeme Drugoga svjetskog rata uspio je izbjeći savezničko bombardiranje pomoću jednostavne no genijalne ideje. Kako su neprijateljski avioni učestalo nadlijetali to područje, smješteno na granici sa Švicarskom, na snazi je bio propis o totalnom zamračenju. Netko je, međutim, zaključio kako bi obrnuta strategija bila puno mudrija. Umjesto da drhte u mraku, stanovnici Konstanza su tako, čim je pala noć, raspalili sva svjetla, kao da je Božić. Lukavstvo je urodilo plodom: saveznički piloti zaključili su kako se tako dobro osvijetljen grad zapravo nalazi u Švicarskoj, te su mirno odletjeli svojim putem.

Piše: Lucija Kapural

Komentari