Manje poznate činjenice o antologijskim rock pjesmama

Jeste li znali kako su nastale neke od najpoznatijih pjesama u povijesti rock’n’ rolla i što zapravo znače? Ako niste, pročitajte i doznajte!

Only the Good Die Young – pjesma Billyja Joela iz 1977. godine, s albuma “The Stranger”, bila je poprilično kontroverzna za svoje vrijeme. Napisana je, naime, iz perspektive muškarca koji katoličku školarku pokušava nagovoriti da mu pokloni svoje djevičanstvo. Kao inspiracija za pjesmu poslužila je Virginia Callahan, djevojka u koju je Joel bio zaljubljen kao srednjoškolac i koja mu se, avaj, odbila podati. “Katoličke udruge ishodile su zabranu pjesme, čime su mi napravile veliku uslugu”, ispričao je kantautor. “Čim su to napravile, zauzela je čelne pozicije na svjetskih top ljestvicama”.

Sweet Child o’ Mine – jedan od najvećih hitova grupe “Guns N’ Roses”, pjesma s debitantskog albuma “Appetite for Destruction” iz 1988. godine, napisana je za – pet minuta! Tako barem tvrdi Duff McKagan, nekadašnji basist legendarnog benda. Nastala je, tvrdi McKagan, kao Slasheva “pijana zafrkancija na gitari”, no Axlu Roseu melodija se toliko svidjela da je na licu mjesta napisao tekst za nju.

I Shot The Sheriff – pjesma Boba Marleya iz 1973., koju je godinu dana kasnije obradio Eric Clapton, navodno nema ama baš nikakve veze s ubojstvom šerifa. Premda je sam Marley objašnjavao kako ima političko značenje, u smislu borbe protiv korumpirane vlasti, pjevačeva bivša djevojka Esther Anderson u intervjuu iz 2012. objasnila je da zapravo govori o – kontracepciji! Ako je vjerovati dotičnoj, Marley je bio žestoki protivnik ovakve borbe protiv začeća, smatrajući je svetogrđem, pa je podivljao na liječnika koji je Esther propisao kontracepcijske pilule. Doktor je kasnije postao šerifom, a pjesma je pomogla Marleyju da njegov album “Legend” bude prodan u više od deset milijuna primjeraka.


Candle in the Wind – pjesma Eltona Johna iz 1973. godine, za koju je riječi napisao Bernie Taupin, izvorno je govorila o Marilyn Monroe, koja je umrla jedanaest godina ranije. No, godine 1997., nakon pogibije princeze Diane, bliske Eltonove prijateljice, iznova je napisana te je dobila alternativni naslov “Goodbye England’s Rose”.

Bohemian Rhapsody – “A Night At The Opera”, album grupe “Queen”i z 1975. godine, iznjedrio je nezaboravnu i kriptičnu “Boemsku rapsodiju”. Ma koliko kritičari hvalili činjenicu da se pjesma sastoji od šest glazbeno potpuno različitih sekcija te gotovo dvije stotine vokalnih slojeva, publika i dan danas razbija glavu pitanjem: o čemu, dovraga, govori? Ilustracije radi, u njoj Freddie Mercury priznaje majci da je ubio čovjeka, zaziva Galilea i Figara, moli klauna iz commedije dell’arte za ples, žali zbog prodaje duše vragu te nas upozorava da mu ne pljujemo u oči dok ga kamenujemo. Nakon dubokoumnih analiza u akademskim krugovima, Freddie je dao “objašnjenje” – pjesma znači što god želite da znači!

Summer of ’69 – “Reckless”, album kanadskog kantautora Bryana Adamsa iz 1985. godine, donio je veliki hit “Summer of ’69”. Mnogi su vjerovali da je pjesma nostalgičnog ugođaja zapravo mozaik sjećanja na glazbene početke, na ono što autor opisuje riječima “najbolji dani moga života”. Oni perverzniji govorili su pak da se tu radi o seksualnoj pozi. Da su potonji bili u pravu, prije desetak godina je otkrio sam Adams: “Nikako ne shvaćam zašto su toliki slušatelji umislili da se radi o uspomenama na ljeto 1969. Pobogu, tada mi je bilo deset godina! Naravno da je riječ o pozi 69!”

Smells Like Teen Spirit – “Nirvanin” hit pojavio se u eri grungea, zauvijek izmijenivši glazbeni krajolik Seattlea, Amerike i čitavog svijeta. Dok je tekst pjesme s albuma “Nevermind” iz 1991. protkan simbolikom i slojevima značenja, njen naslov je puka slučajnost, a povezan je s – dezodoransom za tinejdžerice! Katherine Hanna, pjevačica grupe “Bikini Kill” i prijateljica tadašnje Cobainove djevojke, na zid njegove sobe naškrabala je rečenicu “Smells Like Teen Spirit”, u šali dajući do znanja Cobainu da miriše nekako ženskasto, poput cvjetnog dezodoransa “Teen Spirit”. Ovbaj nije shvatio poruku: učinilo mu se da rečenica izražava mladenački bunt te je tako naslovio svoju najpoznatiju pjesmu!

Piše: Lucija Kapural

Komentari