Maloljetna ratnica: Prema legendi, neporaženi indijanski narod u bitkama je predvodila 17-godišnja princeza!

Purépecha, indijanski narod nastanjen na vulkanskom platou na sjeveru meksičke države Michoacán, može se podičiti bogatom i uzbudljivom prošlošću. Pripadnici ove pretkolumbovske civilizacije, čije je sjedište bio grad Tzintzuntzan, gradili su veličanstvene stepenaste piramide u obliku slova “T”, uzgajali kukuruz i čili papričice te domaće životinje poput ovaca, svinja, magaraca i purana, a na glasu su bili i po izradi artefakata nevjerojatne ljepote. Osobito vješti bili su u radu s perjem kolibrića, od kojih su pravili maštovite i šarene mozaike, a izrađivali su i raskošno posuđe od školjki i kamenčića. Po poznavanju metalurgije, s njima se nije mogla mjeriti nijedna tadašnja civilizacija. Zanimljivo, jezik kojim su pričali nije srodan niti jednoj drugoj skupini indijanskih jezika te, kao takav, predstavlja veliki izazov za lingviste.

Taraski, kako su ih stranci zvali, uz to su bili moćni ratnici. Jedan su od rijetkih naroda koje imperijalistički nastrojeni Azteci nikada nisu uspjeli osvojiti, unatoč brojnim pokušajima, pa čak ni poraziti u bitki. Europski kolonizatori, do zuba naoružani Španjolci, također su imali golemih poteškoća s njihovim podjarmljivanjem u šesnaestom stoljeću. Legenda kaže da je u rat protiv osvajača, predvođenih konkvistadorom Cristóbalom de Olidom, svoj dotad neporaženi narod povela neustrašiva princeza Eréndira – djevojka od sedamnaest godina! Koristeći ukradene španjolske konje, njeni borci navodno su u kratkom su roku svladali vještinu jahanja, hrabro jurišajući na mrske došljake. Tek nakon četiri godine odlučnog otpora i mnoštva žrtava na obje strane, stavljeni su pod španjolsku čizmu.

Da Tzintzuntzan (“Mjesto kolibrića”) nije bio jedini njihov razvijeni grad, arheolozi su otkrili 2007. godine. U srcu Meksika, na pola sata vožnje od Morelije, otkopali su tada drevni grad Angamuco, još jedno važno sjedište civilizacije Purépecha. Tek u ožujku 2018. godine, pomoću najnovije laserske tehnologije LiDAR (light detection and ranging), doznali su da je taj grad veći nego što je itko mogao sanjati.

Pokazalo se, naime, da je bio dvostruko veći od prijestolnice Tzintzuntzana, iako vjerojatno slabije nastanjen. LiDAR tehnologija otkrila je da se prostirao na čak dvadeset šest kvadratnih kilometara, a stručnjaci pretpostavljaju da ga je prije mnogo godina prekrila lava. “Šokirani smo veličinom ovog područja”, ispričao je rom prilikom voditelj istraživanja Chris Fisher. “Ako sve zbrojimo, riječ je o 40.000 zgrada, koliko ih je otprilike na Manhattanu… Dakako, na puno manjem području”. Dodao je kako je Angamuco imao neobičan raspored: spomenici poput piramida i otvoreni trgovi uglavnom su koncentrirani u osam zona oko rubova grada. Prema Fisheru, taj je grad je u razdoblju od 1000. do 1350. godine nastanjivalo više od stotinu tisuća ljudi.


Piše: Lucija Kapural

Komentari