Malo ulja, malo pepela: Kako su se izrađivali sapuni u davnoj prošlosti?

Ilustracija: Pixabay

Negev, pustinjski ravnjak u južnom Izraelu, poprište je senzacionalna arheološkog otkrića. Ondje, u beduinskom naselju Rahatu, koncem 2020. godine otkopana je sjajno opremljena radionica iz devetog stoljeća, u kojoj se proizvodio sapun.

Voditeljica istraživanja Elena Kogen Zehavi otkrila je kako se sapun radio prije 1.200 godina: “Riječ je o složenom procesu koji je, pretpostavljamo, trajao mjesecima. Tadašnji sapuni bili su učinkoviti, a proizvodili su se od mješavine maslinovog ulja, vode i pepela kalijske solnjače, biljke bogate kalijem koja raste na pjeskovitom, šljunkovitom ili laporastom tlu uz more. Ta smjesa se kuhala otprilike sedam dana, nakon čega bi je ostavili da se stvrdne te je pažljivo izrezali na poveće komade. Prije nego što bi ih transportirali do tržnice, ti komadi sušili su se barem dva mjeseca, možda i duže”.

Znanstvenica dodaje kako nikad ranije nije pronađeno ovako staro postrojenje, a kolege i ona pretpostavljaju da se nalazilo u sklopu obiteljskog doma imućnih ljudi. “Ostaci koje smo pronašli i analizirali omogućuju nam da rekreiramo tradicionalni proizvodni proces industrije sapuna, što je uistinu jedinstveno iskustvo”, izjavila je.

Radionica nije jedino što su stručnjaci pronašli na ruševinama nekoć impresivne građevine. U jednoj od podzemnih prostorija, prekrivenu višestoljetnom prašinom, ugledali su okruglu vapnenačku ploču za “Vjetrenjaču”, stratešku igru koja je nastala u drugome ili trećem stoljeću. Odmah pored nje, otkrivena je ploča za igru poznatu kao “Goniči i šakali”, koja potječe iz drevnog Egipta.

Piše: Lucija Kapural


Komentari