Ludo pa vlada: Tajanstvena bolest britanskog kralja

Što je to strigil i čemu je služio? koliko je poživio najpoznatiji konj svih vremena? Koji je monarh patio od tajanstvene bolesti što ga je učinila gluhim, slijepim i neubrojivim? Uživajte u zanimljivostima iz povijesti koje smo za vas odabrali!

1. Antički Rimljani, napose oni imućni, iznimno su držali do higijene. Javna kupališta – terme – posjećivali su najmanje jednom tjedno. Ondje su se namakali u bazenima s različitim temperaturama vode, nakon čega bi se od glave do pete namazali maslinovim uljem. Slijedila je neka vrsta pilinga: struganje kože strigilom, tankom metalnom pločicom. Tom napravom se odstranjivala i mješavina znoja, prašine i ulja nakon gladijatorskih borbi.

2. Životni vijek konja iznosi između dvadeset pet i trideset godina, no Marengo, arapski pastuh na kojem je jahao vojskovođa Napoleon Bonaparte (1769. – 1821.), doživio je duboku starost od trideset osam godina, premda je tijekom vojne “karijere” ranjen čak osam puta. Slavni četveronožac nazvan je prema Bitki kod Marenga 1800. godine, koja je označila važnu pobjedu Francuske nad Austrijom.

3. George III. (1738. – 1820.), kojeg ćete u našim enciklopedijama naći i pod imenom Đuro III. (na slici!), zapamćen je kao britanski monarh koji se najduže zadržao na prijestolju, od 1760. do 1820. godine, ali i kao čovjek nesposoban za obavljanje te dužnosti. Zbog tajanstvene bolesti, koja se očitovala u halucinacijama, agresivnim ispadima i neizdrživim bolovima, Parlament mu je 1811. za regenta imenovao sina, princa od Walesa. Godinu dana ranije, kralj je izgubio vid i sluh te postao potpuno neubrojiv. Stručnjaci spekuliraju da je bolovao od porfirije, genetskog poremećaja krvi čiji simptomi uključuju bolove u mišićima, delirij te purpurnu mokraću.

4. U ljeto 1911. posljednji divlji Indijanac stupio je u kontakt sa zapadnjacima u Sjedinjenim Američkim Državama. Ishi (1861. – 1916.), kako su ga nazivali, pripadao je etničkoj skupini Yana, nastanjenoj na području današnje Kalifornije. U vrijeme zlatne groznice, bijelci su je gotovo zbrisali s lica zemlje. Preživjeli su se povukli u zabačene krajeve, krijući se od agresivnih došljaka. S vremenom, naseljenici su zaboravili na njih – sve do pojave posljednjega preživjelog, Ishija. “Otkriven” je pri pokušaju krađe mesa, zbog koje je bačen u zatvor. Odbijao je jesti i piti, a niti jedan jezik na kojem su mu se obraćali nije razumio. Postao je predmet proučavanja antropologa, no učestali kontakti sa zapadnjacima, na čije bolesti nije bio imun, koštali su ga glave.


5. U ljeto 1979. godine, RAF-ov borbeni zrakoplov “Hawker Hunter” srušio se na selo Tintagel u Cornwallu. Premda je mjesto bilo puno turista, a dijelovi aviona su popadali u blizini spremnika s gorivom, nitko nije poginuo niti je bio ozlijeđen. Čak se i pilot, koji je iz aviona izbačen u more, izvukao bez ogrebotine.

6. Naš čuveni književnik August Šenoa (1838. – 1881.) umro je od posljedica upale pluća. Tešku bolest “zaradio” je dok je, kao gradski senator, skrbio za unesrećene u velikom potresu u Zagrebu 1880. godine.

7. Stegosauri, biljojedi koji su u razdoblju jure nastanjivali šume na području današnje Sjeverne Amerike, bili su veličine autobusa na kat. Imali su, međutim, vrlo mali mozak – poput onoga u psa!

Piše: Lucija Kapural

Komentari