Ludi sultan dao je utopiti svih 280 članica svoga harema!

Sultanu Ibrahimu I. (1615. – 1648.) nadimak “Ludi” nije serviran na pladnju – itekako se potrudio da ga zasluži. Od 1640. godine, kad je sjeo na osmanski tron, pa do trentka kad su ga otpremili na onaj svijet činio je sve što je bilo u njegovoj moći da slavno carstvo gurne u anarhiju. Donosimo zanimljive činjenice iz života ovoga duboko problematičnog moćnika!

1. Nije čudno što nije bio oličenje mentalne stabilnosti znamo li da je mladost proveo u tzv. “Kavezu”, ograđenom dijelu harema palače Topkapi. Ondje su, naime, sultani često pod stražom držali mlađu braću, u strahu da će im ova preoteti vlast… Osim ako bi ih, uštede radi, jednostavno odlučili pobiti. Za ovo pragmatično rješenje opredijelio se i Ibrahimov stariji brat Murat IV., a jedini razlog zbog kojeg je Ibrahima ostavio na životu bilo je uvjerenje da momak, onako poremećen, ne predstavlja ugrozu prijestolja.

2. Murat, međutim, nije očekivao da će se teško razboljeti te prije dvadeset sedmog rođendana završiti u smrtnoj postelji. Zadnjim snagama, strahujući od najgoreg, naložio je Ibrahimovo smaknuće, no ta naredba nije provedena. Umjesto pod zemljom, Ibrahim je završio na prijestolju. Legenda kaže da je, znajući da mu je ovaj za života predstavljao prijetnju, zaplesao na bratovom grobu.

2. Ibrahim nije bio jedini luđak u obitelji. Njegov stric, sultan Mustafa I., zapamćen je po tome što je hranio ribe novčićima te, onako iz zabave, čupao brade državnih dužnosnika.


3. Na početku Ibrahimove vladavine, na dvoru se šuškalo da trknuti mladić neće biti sposoban izvršavati svoje odgovorne haremske dužnosti, odnosno produžiti nasljednu liniju. Brbljavi dvorjani nisu mogli biti dalje od istine: sultan je imao nezajažljiv seksualni apetit, a neki tvrde da je u krevetu znao ugostiti do dvadeset četiri konkubine dnevno. Zvuči pretjerano ali, ako znamo da je imao 18 potomaka, nije nemoguće.

4. Osebujan u svemu, ludovao je za korpulentnim damama. Kad se osladio svima zadovoljavajućeg fizikusa u svome haremu – navodno ih je volio nage proganjato naokolo, njišteći pritom kao konj – slao je agente da mu pronađu što deblje priležnice. Jack-pot stigao mu je iz Gruzije, gdje su njegovi ljudi pronašli ženu tešku stotinu i pedeset kilograma. Oduševljen njenim likom i djelom, sultan joj je dao titulu namjesnice Damaska, gomilu love i nadimak “Şeker Pâre” odnosno, u slobodnom prijevodu, “Šećerna”.

5. Mislili ste da je život u njegovom haremu bio med i mlijeko? Daleko od toga! Kad je saznao da je njegove konkubine okaljao drugi muškarac, svih dvjesto osamdeset članica  harema dao je utopiti u Bosporu.

6. Pokušao je utopiti i vlastita maloljetnog sina Mehmeda, gurnuvši ga u bazen palače. Dijete, koje nije znalo plivati, u zadnjem je trenutku spasio neki sluga.

7. Koliko je u vladanju bio loš, toliko je u ekscentričnom odijevanju briljirao. Nosio je krzna od najmanje četiri oderane životinje, kosu je krasio cvijećem iz vrta palače a bradu draguljima.

7. Zbog uništavanja svih reformi koje je uveo njegov brat i neuspješnog rata s Venecijom, Ibrahim je u konačnici svrgnut: potporu puču dala je njegova rođena majka, sultanija Kösem. Neko vrijeme je proveo u svojoj staroj tamnici u palači, a potom su ga zadavili tetivom luka.

Piše: Lucija Kapural

Komentari