Ludi plan američke vojske: Gay bomba, oružje za pretvaranje neprijatelja u homoseksualce

Fotografija: YouTube screenshot

Što je to gay bomba? Kako je konstruiran aeromotiv, jedno od najbizarnijih vozila svih vremena? Gdje se nalazi “zemlja dugoga bijelog oblaka”? Uživajte u zanimljivim činjenicama iz povijesti koje smo za vas odabrali!

1. U mnogim scenama “Candymana”, uspješne horor trilogije iz devedesetih godina prošlog stoljeća, kao rekvizit su korištene stvarne pčele. Glavnoga glumca Tonyja Todda tijekom snimanja su ugrizle točno dvadeset tri puta. Nije zbog toga plakao, naprotiv: u ugovoru mu je stajalo da mu za svaki ubod moraju isplatiti – tisuću dolara!

2. Godine 1936., u zoološkom vrtu u Bronxu postavljena je neobična instalacija. Ispod natpisa “najopasnija životinja na svijetu” bilo je montirano – ogledalo! Autor je, dakako, aludirao na to da je najopasnija životinja zapravo čovjek.

3. Zračne snage Sjedinjenih Američkih Država 1994. godine su potrošile 100.000 dolara na uistinu bizarno istraživanje. Vjerovali ili ne, vojska je kao tajno oružje planirala upotrijebiti – homoseksualnost! Plan je bio sljedeći: poprskati neprijateljske snage ženskim ferormonima, kako bi iste izgubile kontrolu nad svojim libidom i upustile se u draži istospolnog kopuliranja. To bi oslabilo njihovu borbenu pripravnost, pa bi ih Amerikanci s lakoćom pregazili. Znanstvenici su na kraju zaključili da je konstruiranje oružja, neslužbeno zvanog “gay bomba”, odveć komplicirano, pa se od ideje odustalo.

4. U pokušaju stvaranja najbržeg vlaka na svijetu, njemački inženjer Otto Steinitz 1921. godine je konstruirao “čudo tehnike” kojem je nadjenuo ime “aeromotiva”. Kao što naslov sugerira, radilo se o kombinaciji zrakoplova i lokomotive. Vozilo bizarnog izgleda tijekom probne vožnje je, istinabog, uspjelo postići brzinu od 140 kilometara na sat, ali ne i pravodobno zakočiti. Došlo je do nesreće u kojoj je poginulo nekoliko političara, pa je eksperiment neslavno propao.


5. Lorsch, njemački gradić smješten u blizini Darmstadta, nadaleko je poznat po opatiji Laurissa, koja datira iz osmog stoljeća. Ovo mjesto od davnina su obilazili hodočasnici iz svih krajeva svijeta, a legenda kaže da se upravo ondje nalazi grobnica Siegfrieda, junaka iz germanskih saga.

6. Drevno ime Novog Zelanda je Aotearoa, što na jeziku Maora, koji su ga u desetom stoljeću naselili, znači “zemlja dugoga bijelog oblaka”. Naziv vjerojatno potječe od bijelih nakupina vodene pare, što se nad dijelom otočja zadržavaju tijekom gotovo cijele godine, a nastaju od gejzira, vodoskoka vrele vode vulkanskog podrijetla.

7. Godine 1770., britanski Parlament donio je odluku o kažnjavanju žena koje koriste ruževe za usne. “Onima koje budu proglašene krivima za zavođenje te, posljedično, namamljivanje muškaraca u brak korištenjem nedopuštenih kozmetičkih sredstava bit će suđeno kao vješticama”, stajalo je u odredbi.

Piše: Lucija Kapural

Komentari