Lude rock anegdote: Kad si drogiran, nisi svoj!

Fotografija: YouTube screenshot

Krilatica “seks, droga i rock ‘n’ roll” nije pala s neba: gdje ima žestokih riffova, ima i žestokih pića, lakših i težih opijata te perolakih dama, tzv. groupies. Kako takav životni stil s vremenom ostavlja traga na malim sivim stanicama slavnih muzičara, ovi su skloni izvođenju svakojakih majmunarija, pa je povijest rock glazbe puna bizarnih anegdota. Za vas smo odabrali tri uistinu zabavne!

Tajanstveni zvuk

“Metallic K.O.”, live album grupe “The Stooges” iz 1976. godine, sadrži nešto neobično: zvuk razbijanja pivske boce. Nije se radilo ni o kakvom zvučnom efektu, već o snimci nastaloj na koncertu koji je grupa dvije godine ranije održala u “Michigan Palaceu” u Detroitu. Pijan kao čep te, posljedično, željan kavge, frontmen Iggy Pop (na slici!) svako malo je prekidao svirku kako bi dobacio pokoju uvredu skupini motorista koja se natisnula pored pozornice. Bikeri mu nisu ostali dužni – gađali su ga komadima leda i zalijevali ga pivom, no ovoga je to još jače razjarilo. Na koncu se potukao s njihovim vođom, koji je pogodio pojačalo pivskom flašom (to je zvuk koji se može čuti na snimci). Grmalj od gotovo dva metra kržljavog pjevača je nokautirao preciznim krošeom, nakon čega je koncert prekinut.

Vojska protiv Billyja Idola

Kad se, u ljeto 1989. godine, na njihovoj recepciji pojavio Billy Idol, osoblje “Oriental Hotela” u Tajlandu nije moglo ni slutiti koliko će problema imati sa svojim slavnim gostom. Naočiti kantautor, koji je u to vrijeme redovito “pudrao” nos kokainom, svakodnevno je u sobu dovodio groupies iz kategorije “jedva legalno”, a nakon jedne osobito bučne zabave, iz pukog je hira demolirao hotelsku sobu. Ljubazno je zamoljen da napusti hotel, prethodno plativši štetu u iznosu od 149.000 dolara, no pjevač je odbio krenuti ka izlazu a bogme nije imao namjeru ni odriješiti lisnicu. Zabarikadirao se u sobu, iz koje je narednih nekoliko sati treštao heavy-metal. Kad je osoblje provalilo u tu prostoriju, postao je agresivan te prijetio da će ih sve “pretvoriti u palačinke”. Kako ovi nisu imali namjeru bakćati se s luđakom, na koncu je intervenirala vojska. Pomahnitalu rock zvijezdu pogodili su strelicom za uspavljivanje stoke, nakon čega su ga položili na nosila te fizički odstranili iz hotela.


Što sadrži alkohol, dobro je za piti!

Paul Daniel “Ace” Frehley slavu je stekao kao gitarist “Kissa”, grupe poznate po žestokoj svirci, obojenim licima i nastupima koji su uključivali riganje vatre, prskanje krvi po pozornici, ispaljivanje raketa, gitare u plamenu i slične atrakcije. Svi članovi benda bili su debelo ogrezli u narkotike, no Frehlye, poznat i kao “Space Ace”, bio je izvan svake kontrole. Jednom se s kolegama vozio u limuzini, a kad je shvatio da su dečki pošmrkali sve što se dalo pošmrkati i popili sve što se dalo popiti, počeo je histerizirati. “Trebam nešto… Odmah, sad!”, urlao je. Gene Simmons, u netipičnoj ulozi glasa razuma, savjetovao mu je da se strpi do prve birtije no ovaj je, u očajanju, počeo prekapati po automobilu. Posrećilo mu se – na podu je pronašao poveću bočicu parfema, koja je vjerojatno ispala nekoj groupie. “Uzdravlje!” viknuo je Frehley, naglo oraspoložen, nakon čega je iskapio sadržaj bočice. Dok su ga prijatelji blijedo gledali, cerio se poput češirske mačke. “Što ste zinuli? Pa unutra ima alkohola!”, objasnio je. Kasnije, u noćnom klubu, popio je još desetak piva, a ispunjenu večer je zaokružio zaspavši u lokvi vlastite povraćaline.

Piše: Lucija Kapural

Komentari