Lude činjenice iz nogometne povijesti

Smatrali vi nogomet najvažnijom sporednom stvari u životu ili pak grubom i besmislenom igrom, uvjereni smo da ćete uživati u zanimljivim činjenicama iz povijesti ovoga sporta koje smo za vas pomno probrali!

1. Okidač za kratki konflikt između El Salvadora i Hondurasa 1969. bila je nogometna utakmica u kojoj su dvije države zaigrale u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo. Nakon poraza Salvadora, došlo je do sukoba navijača. Napetosti su rasle sve dok 14. lipnja salvadorska vojska nije izvela napad na Honduras. Organizacija američkih država naložila je prekid vatre: samo stotinu sati nakon što je ispaljen prvi hitac, rat je završen. Unatoč kratkom trajnju, odnio je tri tisuće života.

2. Uoči meča sa SAD-om na Svjetskome nofometnom prvenstvu u Brazilu 1950. godine, igrači engleske reprezentacije, ali i engleski mediji, posprdno su pričali kako jedino Eskimi i Amerikanci ne znaju igrati nogomet. Ta oholost im se obila o glavu: SAD je slavio rezultatom 1:0. Neki engleski mediji prenijeli su vijest da je Engleska pobijedila 10:1 te da je u pitanju bila samo pogreška kod slanja vijesti telegrafom!

3. Premda je Garrincha isključen u polufinalnoj utanmici Svjetskoga nogometnog prvenstva u Čileu 1962. godine, ipak je igrao u finalu. Kako pravila oko isključenja  u to vrijeme nisu bila precizirana, FIFA mu je dopustila nastup, smatrajući da je Brazil već dovoljno kažnjen neigranjem Pelea.

4. Najstarija pivnica u Pragu, “U Fleků”, već desetljećima privlači hrvatske turiste. Kakve to veze ima s nogometom, možda se pitate… Pa, upravo ondje je, davne 1911. godine, osnovan nogometni klub “Hajduk”!


5. Argentinski književnik Jorge Luis Borges (1899. – 1986.) duboko je prezirao nogomet. “Jedanaest igrača protiv drugih jedanaest igrača koji trče za jednom loptom. Ne vidim u tome nikakav smisao”, njegova je čuvena izjava. Kad je reprezentacija Argentine 1978. osvojila svoje prvo zlato na Svjetskom prvenstvu, Borgesa su pitali što misli o Menottijevom nastupu. “Tko je Menotti?”, odvratio je pisac, čime se zamjerio velikom dijelu argentinske javnosti.

6. Bayern, nogometni klub iz bavarskoga glavnog grada Münchena, nastao u okrilju – gimnastičkog kluba! Dana 27. veljače 1900. godine, vodstvo kluba odlučilo je da se članovi njihove nogometne divizije ne smiju priključiti Njemačkom nogometnom savezu. Ljuti zbog te odluke, jedanaestorica nogometaša predvođenih Franzom Johnom napuštaju klub te iste večeri osnivaju FC Bayern München. Kad su 1933. nacisti došli na vlast u Njemačkoj, klub se našao u problemima – i tadašnji predsjednik i trener bili su Židovi. Za vrijeme rasnih čistki, spomenuti dvojac pobjegao je iz zemlje, a klub je mogao nastupati samo u regionalnj ligi.

7. U pet godina, koliko je kontroverzni Eric Canona nosio dres “Manchester Unuteda”, klub je četiri puta osvojio Premier ligu. Dok se držao uobičajenog repertoara  – pljuvanje na suparničke igrače, svađe u svlačionici – ludo talentiranom nogometašu gledali su kroz prste. A onda je uslijedio jedan od najsramotnijih izgreda u povijesti nogometa. U siječnju 1995. godine, na utakmici protiv “Crystal Palacea”, sudac izbacuje Cantonu zbog gruba prekršaja nad protivničkim igračem. Dok ovaj, prezirno mrmljajući, kreće prema svlačionici, neki navijač “Crystal Palacea” dobacuje mu uvrede s tribina. Cantoni se “spustila roleta”: potrčao je prema drzniku te ga, u stilu Brucea Leeja, nogom udario u prsa, a potom ga još par puta zviznuo šakom. Idući dan, na press konferenciji, izgovorio je rečenicu koja će ući u povijest: “Kad galebovi slijede koču, čine to zato što misle da će im baciti srdele u more”. Mnogo godina kasnije, priznat će da je rečenica čije su značenje mnogi pokušavali dokučiti bila posve besmislena!

Piše: Lucija Kapural

Komentari