Luda strana povijesti: Kobne lavine, tajanstvene kugle i beskrajni sprovod

Gdje je održan najduži pogreb svih vremena? Zašto su Rimljani spaljivali čeljusti divljih svinja? Tko je izumio američku krafnu? Uživajte u ludim činjenicama iz povijesti koje smo za vas probrali!

1. Dana 20. listopada 1966. godine, jedna starica iz Pymoutha imala je viziju o lavini ugljena u južnom Walesu. “Djeca… Stradat će djeca! Vidim njihova malena tijela, zatrpana pod crnom gomilom!”, ponavljala je ukućanima i prijateljima, no njena priča je prihvaćena sa skepsom. Sljedećeg dana, na velški gradić Aberfan urušila se golema količina nepropisno odloženog ugljena (na slici!), ubivši 28 odraslih i 116 djece.

2. Kako bi spriječili opadanje kose, stari su Rimljani u tjeme utrljavali mješavinu vina, papra, octa, šafrana i prašine. Kod uznapredovalih slučajeva alopecije, u “čudesni pripravak” dodavao se i svježi – urin! Osebunan “lijek” koristili su i kod prijeloma: ozlijeđeno mjesto posuli bi pepelom spaljene čeljusti divlje svinje.

3. Pogrebna povorka kineskog generala Yi Chuna putovala je od Pekinga do Kashgar Sinklanga, prevalivši razdaljinu od gotovo četiri tisuće kilometara. Pogreb je trajao točno godinu dana: od 1. lipnja 1912. do 1. lipnja 1913.

4. Tzv. “američku krafnu”, slatkiš s rupom u sredini, 1850. godine je slučajno izumio kapetan Hanson Gregory. Za vrijeme oluje, pritisnuo je krafnu na ručicu kormila, kako bi mogao imati slobodne ruke za upravljanje brodom.


5. Godine 1902. došlo je do erupcije vulkana Mont Pelée na karipskom otoku Martiniqueu. Svi stanovnici St. Pierrea, grada u podnožju vulkana, skončali su u katastrofi… Svi osim jednoga – zatvorenika koji je izdržavao kaznu u ćeliji debelih zidova!

6. U podzemnom tunelu ispod hrama Pernate zmije, drevne stepenaste piramide pedesetak kilometara udaljene od Ciudad de Méxica, arheolozi su koncem prošle godine pronašli stotinjak zagonetnih žutih kugli. Čemu su ove sfere služile, još nije pouzdano utvrđeno, no stručnjaci pretpostavljaju da su imale ritualnu ulogu. Ono što se zna jest da kugle imaju glinenu jezgru, dok im površinu čini jarozit, žuti materijal koji nastaje oksidacijom metalne rude pirita.

7. Za cijankalijem, jednim od najsmrtonosnijih otrova na svijetu, kroz povijest su posezali mnogi ubojice: smrt koja uslijedi nakon trovanja ovim prahom izgleda kao posljedica srčanog udara. Zabilježeni su i brojni slučajevi samoubojstava: na taj način su si, primjerice, presudili nacistički zločinci Adolf Hitler, Heinrich Himmler i Hermann Göring, a korišten je i kod masovnog samoubojstva članova zloglasne sekte Jima Jonesa.

8. Godine 1738. čuveni francuski gastronom Lebas objavio je možda najneobičniju kuharicu svih vremena: recepti su bili u stihovima, popraćeni notama. Autor je, naime, smatrao da će čitatelji najlakše zapamtiti recept ako ga – otpjevaju!

Piše: Lucija Kapural

Komentari