Luda epizoda iz Američkog rata za nezavisnost: George Washington prekinuo bitku kako bi vratio izgubljenog psa protivničkom generalu!

Koje su dvije države, na OI u Berlinu, shvatile da imaju identične zastave? Zašto su grčki ratnici svojedobno poslali metke svojim neprijateljima Turcima? Koji je veliki vojskovođa i budući državnik zaustavio bitku kako bi pomogao jednom četveronošcu? Uživajte u zanimljivim činjenicama iz povijesti koje smo za vas odabrali!

1. Pirate, morske razbojnike koji siju strah i trepet od feničkog razdoblja do dana današnjeg, u filmovima često prikazuju s povezom na oku i papigom na ramenu. Ne postoji, međutim, niti jedan povijesni dokaz da su držali ove ptice kao kućne ljubimce.

2. Na XI. Olimpijskim igrama, održanim 1936. godine u Berlinu, sportaši iz Lihtenštajna doživjeli su nemali šok shvativši da je njihova državna zastava, sastavljena od dviju jednako širokih vodoravnih pruga plave i crvene boje, identična onoj Haitija, što nitko ranije nije zamijetio. Kako bi se taj veksilološki problem otklonio, u gornji lijevi kut zastave Lihtenštajna naredne godine je dodana zlatna kruna.

3. Atenska akropola svoj monumentalni izgled dobiva u petom stoljeću, kad postaje veličanstvenim svetištem. Simbol joj je Partenon, hram božice Atene. Njen veliki kip djelo je kipara Fidije. Dominirao je u hramu, građenom u klasičnom dorskom stilu, s 8 stupova na pročeljima i 17 sa svake uzdužne strane. Kad je Atenu 1458. godine zauzela osmanska vojska, Partenon je pretvoren u džamiju, Propileji u vojarnu a Erehtejon u harem. Godine 1821. Grci su, boreći se za nezavisnost s Osmanskim carstvom, u jednoj od bitki opkolili akropolu. Kako se opsada oduljila, Turcima je ponestalo municije te su odlučili rasjeći velebne stupove Partenona, izvući olovnu konstrukciju iz njih te je pretvoriti u municiju. U strahu za svoju kulturnu baštinu, Grci su neprijateljima poslali standardne metke, uz poruku: “Pucajte na nas, ali nam ne rušite stupove!”.

4. Američki rat za neovisnost, krvava borba trinaest britanskih kolonija u Sjevernoj Americi za političku i ekonomsku ravnopravnost s njihovom metropolom Velikom Britanijom, trajao je od 1775. do 1783. godine. Za jedan od najbizarnijih, a istodobno i najdirljivijih trenutaka ovoga oružanog sukoba zaslužan je George Washington (1732. – 1799.). Vrhovnim vojni zapovjednik američkih snaga (na slici!) nakratko je prekinuo jednu bitku kako bi vratio izgubljenog psa neprijatelju. Maleni terijer pronađen je kako prestrašen baulja po bojnom polju, nakon čega je Washington naredio prekid vatre, izvjesio bijelu zastavu te psića osobno odnio vlasniku, britanskom generalu!


 5. Između 1920. i 1933. godine, u razdoblju prohibicije, američki građani mogli su dobiti “medicinsko vino” na recept, baš kao što je to danas slučaj s medicinskim kanabisom, korištenim za tegobe u rasponu od artritisa preko glaukoma do mučnine uzrokovane kemoterapijom.

6. Trgovci u drevnom Egiptu sa sobom su posvuda nosili svojevrsnu “osobnu kartu”, plosnati kamičak na kojem je bio izrezbaren njihov vrlo realističan portret!

7. Pijavice, beskičmenjaci iz porodice člankovitih ctva, zbog sposobnosti sprečavanja zgrušavanja krvi stoljećima se koriste u medicini. Tijekom Krimskog rata, popularizirao ih je ruski kirurg Nikolaj Ivanovič Pirogov (1810. – 1881.), stavljajući ih na velike prijelome i duboke rane te tako spašavajući ranjenike od infekcija.

Piše: Lucija Kapural

Komentari