Ljudska ruka u raljama morskog psa razotkrila okrutno umorstvo?

Ilustracija: YouTube screenshot

Godine 1931., u jeku Velike depresije, Bert Hobson je razmišljao kako pokrenuti posao koji je iz dana u dan stajao sve gore. Ovaj poduzetni muškarac bio je vlasnik jednog od golemih akvarija u Sydneyu, no nekadašnja turistička atrakcija privlačila je sve manje posjetitelja – pristisnuti brigama, ljudi nisu imali ni volje ni novca za proučavanje egzotočnih ribica. Kad je njegov najstariji sin ulovio tigrasta morskog psa, Hobson je zadovoljno trljao ruke: bio je uvjeren da će se svi sjatiti kako bi vidjeli novog stanovnika njegovog akvarija, golemu agresivnu ribu s osebujnim šarama. Tako je doista i bilo.

Tjedan dana po dolasku u akvarij, morski pas počeo se čudno ponašati. Odbijao je jesti, da bi se potom počeo grčiti i povraćati. Iz njegovih ralja ispalo je mnoštvo dijelom prožvakanih riba, dvije-tri ptice, štakor te – ljudska ruka! Zgrožen, Hobbson je smjesta kontaktirao policiju. Siroti morski pas je ubijen i razrezan, ne bi li se pronašao ostatak trupla, no pokazalo se da je u njegovom želucu završila jedino ruka. Srećom, na njoj se, iznad šake, nalazila tetovaža, na osnovu koje su detektivi uspjeli identificirati čovjeka koji je završio kao obrok gladne ribe. Radilo se o Jimmyju Smithu, četrdesetpetogodišnjaku čiji je nestanak prijavljen nekoliko mjeseci ranije.

Činilo se da istraga dobro napreduje: otkriveno je da je pokojnik tijesno surađivao s Reginaldom Williamom Lloydom Holmesom, lokalnim vlasnikom brodogradilišta kojem je legalni posao služio kao paravan za kojekakve mutne podvige, od kamatarenja do prevara s osiguranjem. Svjedoci su ispričali da se dvojac razišao nakon žestoke svađe, a pronađeni su i dokazi da je pokojnik ucjenjivao bivšeg poslodavca. Drugim riječima, policajci su otkrili mogući motiv ubojstva ali, nažalost, ne i dovoljno dokaza da dokažu radi li se uopće o ubojstvu – većina njih je završila u želucu morske nemani. Ostatak tijela nesretnog Smitha nikada nije pronađen.

Piše: Lucija Kapural


Komentari