Ljudska ruka u raljama morskog psa razotkrila okrutno umorstvo?

Godine 1931., u jeku Velike depresije, Bert Hobson je razmišljao kako pokrenuti posao koji je iz dana u dan stajao sve gore. Ovaj poduzetni muškarac bio je vlasnik jednog od golemih akvarija u Sydneyu, no nekadašnja turistička atrakcija privlačila je sve manje posjetitelja – pristisnuti brigama, ljudi nisu imali ni volje ni novca za proučavanje egzotočnih ribica. Kad je njegov najstariji sin ulovio tigrasta morskog psa, Hobson je zadovoljno trljao ruke: bio je uvjeren da će se svi sjatiti kako bi vidjeli novog stanovnika njegovog akvarija, golemu agresivnu ribu s osebujnim šarama. Tako je doista i bilo.

Tjedan dana po dolasku u akvarij, morski pas počeo se čudno ponašati. Odbijao je jesti, da bi se potom počeo grčiti i povraćati. Iz njegovih ralja ispalo je mnoštvo dijelom prožvakanih riba, dvije-tri ptice, štakor te – ljudska ruka! Zgrožen, Hobbson je smjesta kontaktirao policiju. Siroti morski pas je ubijen i razrezan, ne bi li se pronašao ostatak trupla, no pokazalo se da je u njegovom želucu završila jedino ruka. Srećom, na njoj se, iznad šake, nalazila tetovaža psa, na osnovu koje su detektivi uspjeli identificirati čovjeka koji je završio kao obrok gladne ribe. Radilo se o Jimmyju Smithu, 45-godišnjaku čiji je nestanak prijavljen nekoliko mjeseci ranije.

Činilo se da istraga dobro napreduje: otkriveno je da je pokojnik tijesno surađivao s Reginaldom Williamom Lloydom Holmesom, lokalnim vlasnikom brodogradilišta kojem je legalni posao služio kao paravan za kojekakve mutne podvige, od kamatarenja do prevara s osiguranjem. Svjedoci su ispričali da se dvojac razišao nakon žestoke svađe, a pronađeni su i dokazi da je pokojnik ucjenjivao bivšeg poslodavca. Drugim riječima, policajci su otkrili mogući motiv ubojstva ali, nažalost, ne i dovoljno dokaza da dokažu radi li se uopće o ubojstvu – većina njih je završila u želucu morske nemani. Ostatak tijela nesretnog Smitha nikada nije pronađen.

Piše: Lucija Kapural


Komentari