Ljubavnici iz pakla: Tko su bili “ubojice sa Sunset Stripa”?

Douglas Clark i Carol Bundy bili su neobičan par: on zgodan, obrazovan, šarmantan, iz imućne obitelji; ona siromašna, korpulentna, neugledna. Za njim su žene ludovale; ona je poput prosjakinje skupljala mrvice muške pažnje. Ispod površine, par je, međutim, imao mnogo toga zajedničkog – oboje su bili opsjednuti seksom, a ljudski život za njih nije imao nikakvu vrijednost. Njihova veza isprva se činila idiličnom, da bi s vremenom prerasla u koloplet želje i boli, ekstaze i smrti. Oni koji su, milom ili silom ,bili upleteni u njihovo mahnito kolo, to su skupo platili. U većini slučajeva, životom – u ljeto 1980. godine, dvojac o kojem će američki mediji izvještavati kao o “Ubojicama sa Sunset Stripa” sijao je strah i trepet u Los Angelesu.

Roditelji Douglasa Clarka svome su jedincu pružili materijalnu sigurnost, ali ne i osjećaj stabilnosti i pripadnosti. Zbog očeva posla u pomorskoj obavještajnoj službi, obitelj se često selila, pa je u ranoj mladosti imao problema sa sklapanjem prijateljstva. Sedamdesetih godina prošlog stoljeća, kao propali student, uspio je prerasti dječačku nesigurnost te se, blagoslovljen lijepim licem i očevom lovom, prepuštao svakovrsnim hedonističkim nasladama. “Kralj seksa za jednu noć”, kako je sam sebi tepao, većinu je vremena provodio u baru “Little Nashville” u Los Angelesu, gdje je ispijao tekile, igrao pikado i zavodio žene. Jedne sparne ljetne večeri, ondje je upoznao Carol Bundy.

Iza 27-godišnje Carol bio je životni put sazdan od boli i razočaranja. Majka joj je umrla kad je bila djevojčica, nakon čega je bila prepuštena na milost i nemilost ocu, monstrumu koji ju je seksualno zlostavljao. Kad se otac ponovno oženio, ostavio je kćer u domu za nezbrinutu djecu, gdje je počela patiti od nesanice i nakupljati suvišne kilograme. U vrijeme kad je upoznala Douglasa Clarka, iza sebe je imala tri propala braka te aferu koja se svako toliko prekidala, onu s amaterskim pjevačem Johnom Murrayem – svojim oženjenim stanodavcem. Kad joj je naočiti Clark pristupio, Carol mu se, pijana kao čep, pojadala kako ju je ljubavnik – koji je te večeri nastupao u baru – ponovno nogirao. Njen sugovornik, iskusan manipulator ženama, odmah je vidio potencijal u zavođenju ružnjikave, pažnje gladne žene. U krevetu su završili iste večeri, a nekoliko dana kasnije Clark je uselio u njen unajmljeni stančić. Ushićena činjenicom da je neki muškarac pokazao interes za nju, Carol je ubrzo pokazala koliko je daleko spremna ići da zadrži njegovu ljubav…. On se pak nije dugo libio da je uvuče u svoj svijet mračnih fantazija.

Sve je počelo s prostitutkama, koje je svakodnevno dovlačio u partneričin stan. Ova nije bila ljubomorna: činjenicu da njen odabranik spava s drugim ženama pred njenim očima u svojoj je poremećenoj psihi interpretirala kao znak dubokog povjerenja. Clark bi je nerijetko pozvao da mu se priključi na seksualnim orgijama, što je s veseljem prihvaćala. “Vrijeme je da se osladimo mladim mesom!”, rekao joj je jednog dana, objasnivši da je bacio oko na 11-godišnju “slatkicu” iz susjedstva. Želeći mu udovoljiti, Carol je malenu namamila u stan. Nakon što su je opili, prisilili su je da pozira u seksualno eksplicitnim pozama, što su zabilježili fotoaparatom. Traumatiziranu, ali srećom neozlijeđenu djevojčicu pustili su kući, zaprijetivši joj smrću ako ne bude držala jezik za zubima.


Clarkova perverzna mašta nije se zadovoljila razbijanjem pedofilskog tabua. Počeo je pričati dragoj kako bi ga uzbudilo ubiti neku curu za vrijeme seksa. Kad joj je naložio da kupi dva automatska pištolja, poslušala je bez pogovora. Clark će oružje upotrijebiti već sljedećeg dana. “Učinio sam to!”, pohvalio se, a potom ispričao Carol o dvjema tinejdžericama koje je pokupio na Sunset Stripu: nakon što ih je natjerao da ga oralno zadovolje, pucao im je u glave. Carol mu isprva nije vjerovala, znajući da je sklon preuveličavanju svojih podviga. Da ovaj put govori istinu, otkrila je kad su naga tijela sestara Gine i Cynthije Chandler pronađena pokraj autoceste Ventura – ondje gdje je Clark rekao da ih je odbacio. Carol, koja u to vrijeme još nije u potpunosti bila potpala pod ljubavnikov utjecaj, osjetila je nešto slično grižnji savjesti. Kad je njen partner zaspao, odjurila je do telefonske govornice i nazvala policiju, natuknuvši kako zna nešto o ubojstvima. Kobnom slučajnošću, veza se prekinula, a Carol više nije zvala.

Dvanaest dana kasnije, Clark je ponovno ubio, a Carol očito više nije pekla savjest. Žrtve su bile dvije prostitutke: Clark se seksualno iživljavao nad njima prije nego što ih je ustrijelio, da bi potom jednoj od njih odrezao glavu. Krvavi suvenir spremio je u hladnjak te ga kasnije toga dana pokazao partnerici. Ova je, priznat će, osjetila “neobično uzbuđenje” pri pogledu na ljudske ostatke. Odlučila je i sama dati obola posthumnom ponižavanju žrtve: pomno je našminkala glavu, kako bi je Clark iskoristio za nekrofilsko iživljavanje!

Sljedeća žrtva bila je Marnett Comer, djevojka koja je pobjegla od kuće. Balističari su ustvrdili da metak kojim je ustrijeljena odgovara onima pronađenim u glavama prostitutki te sestara Chandler. Policajci su znali da imaju posla sa serijskim ubojicama, no tragovi su bili su oskudni. U narednih nekoliko mjeseci, pronađene su još dvije žrtve likvidirane na sličan način, no istraga je i dalje tapkala na mjestu. Uvjeren u svoju nedodirljivost, Clark nije ni slutio da će ubrzo biti uhvaćen – i to zbog ubojstva koje nije počinio!

Unatoč intenzivnoj vezi s Clarkom, Carol je i dalje bila zaluđena Johnom Murrayem. Jedne večeri, nakon što je sišao s pozornice u “Little Nashvilleu”, prišla je njegovom stolu i platila mu piće. Ugodno druženje završili su u njegovom kombiju, trgajući odjeću jedno s drugog. Osokoljena ljubavnim uspjehom, Carol se raspričala o ženama koje je Clark ubio. Kad je šokirani pjevač zaprijetio da će “propjevati” policiji, izvukla je pištolj iz torbice i ustrijelila ga. Potom je, vjerojatno pod utjecajem Clarkove metode, odrubila žrtvi glavu, zamotala je u odbačenu košulju i ponijela kući. Kad se sljedeće jutro otrijeznila, shvatila je da će je istražitelji lako povezati s Murrayem, jer su viđeni kako zajedno napuštaju klub. Ne videći izlaza, nazvala je policiju i priznala zločin – svoj, ali i one koje je počinio njen partner.

Clarku se sudilo za šest ubojstava, a njegovoj partnerici za dva: Murrayevo i ono nepoznate žene čijoj je egzekuciji prisutstvovala. Zbog suradnje s tužiteljstvom, dobila je doživotnu robiju, doj je Clark osuđen na smrt. Ironijom sudbije, Carol je umrla u ćeliju od srčanog udara, a Clark je još uvijek živ i žali se na svoju presudu.

Piše: Lucija Kapural

Komentari