007 Tricikl: Lik Jamesa Bonda zasnovan je na Srbinu, dvostrukom špijunu i notornom ženskaru!

Fotografija: YouTube screenshot

Koje je moćno oružje bilo poznato pod nadimkom Karl? Na kojem je Srbinu, dvostrukom špijunu, navodno zasnovan lik James Bonda? Tko je tvorio odrede poznate kao Sonderkommando? Za vas smo odabralo pregršt zanimljivih podataka iz razdoblja Drugoga svjetskog rata!

1. Jedno od najmoćnijih oružja stvorenih tijekom Drugoga svjetskog rata bio je minobacač poznat pod nadimkom Karl. Dobio ga je po svome tvorcu, njemačkom generalu Karlu Beckeru, a njegovi projektili, teški 2.170 kilograma, mogli su probiti beton debeo gotovo tri metra. Proizvedeno je sedam ovakvih minobacača, a kotišteni su, primjerice, u napadu na sovjetsku tvrđavu Brest-Litovsk te tijekom Birke u Ardenima.

2. Njemački pilot Erich Alfred Hartmann (1922. – 1993.) smatra se najuspješnijim letačkim asom u povijesti zračnog ratovanja. “Plavi vitez”, kako su plavokosog pripadnika Luftwaffea zvali, izvršio je 1.404 borbene misije, a ukupno je oborio 352 saveznička zrakoplova – 145 sovjetskih i sedam američkih. Tijekom karijere, uspešno je izveo čak 16 prisilnih slijetanja, što zbog mehaničkog kvara a što zbog štete koju su počinili dijelovi protivničkih  zrakoplova, no nikada nije oboren u izravnoj akciji neprijatelja.

3. Biznismen i diplomat Ernst Franz Sedgwick Hanfstaengl (1887. – 1975.), bliski prijatelj Adolfa Hitlera i autor brojnih nacističkih koračnica, diplomirao je na Harvardu. Putzi, kako mu je bio nadimak, rođen je u Münchenu, no mladost je proveo u Americi, gdje upoznaje Franklina i Theodora Roosevelta, Williama Randolpha Hearsta te Charlieja Chaplina. U domovinu se vratio 1922. godine, a Hitleru se predstavio nakon što ga je ovaj impresionirao svojim ostrašćenim govorima. Simpatije su bile uzajamne – Hitler je postao kum Hanfstaenglovu sinu Egonu. Kao govornik engleskog jezika s dobrim vezama u Britaniji i SAD-u, u NSDAP-u je bio zadužen za “glancanje” Hitlerova imidža u inozemstvu. Nakon sukoba s Goebbelsom, postaje nepoželjan u nacističkim krugovima te 1937. prelazi na suprotnu stranu. Vrativši se u Ameriku, sudjeluje u Rooseveltovom projektu skupljanja informacija o 400 vodećih nacista.

3. U velikim koncentracijskim logorima, poput Auschwitza, zatvorenički odredi poznati kao Sonderkommando bili su prisiljeni čistiti plinske komore nakon masovnih egzekucija te uklanjati tijela svojih ubijenih drugova, najčešće spaljivanjem u golemim pećima. Nadalje, po Himmlerovoj naredbi, morali su skupljati zlatne zube smaknutih. Tu stravičnu zadaću još gorom je činila spoznaja da će i sami ubrzo završiti na jednak način – od nekoliko tisuća logoraša, koji su dobili ovo zaduženje, preživjelo ih je tek dvadesetak. Nacisti ih, naime, kao osobe koje su najviše znale o počinjenim zločinima, nisu htjeli ostaviti na životu kao potencijalne svjedoke. Kad bi izvršili svoju dužnost, bili su strijeljani.


4. Najodlikovanija američka jedinica u Drugome svjetskom ratu bila je 442. pješačka pukovnija – njeni pripadnici psvojili su 4.667 medalja. Sastavljena mahom od dobrovoljaca, ujedinjenih pod geslom “Go for Broke” (u slobodnom prijevodu, “Idi do kraja” odnosno “Riskiraj sve”), nije zabilježila niti jedan jedini slučaj dezerterstva.

5. Kao inspiracija za stvaranje lika Jamesa Bonda Ianu Flemingu je, uz još neke povijesne ličnosti, poslužio lik srpskog špijuna Dušana Popova (1912. – 1981.). Početkom Drugoga svjetskog rata, ovaj poliglot pridružio se britanskoj tajnoj službi MI6, koja ga je zadužila da radi za njemačku tajnu službu kao dvostruki agent. Godine 1941. nacisti su ga uputili u SAD. Popov je, zahvaljujući golemoj mreži kontakata, uspio prikupiti informacije o napadu na Pearl Harbor. Premda je upozorio FBI, američka agencija ništa nije poduzela: njen direktor John Edgar Hoover nije vjerovao Popovu, notornom ženskaru i zaljubljeniku u skupe jurilice i žestoka pića. Reputacija mu je doista bila zanimljiva: tajno ime Tricikl navodno je dobio zbog toga što je u krevetu preferirao dvije žene u isto vrijeme! O svojim ratnim eskapadama progovorio je 1974. godine, u knjizi “Špijun, Kontrašpijun”.

6. Blitzkrieg (“munjeviti rat”), način vođenja ratnih operacija za hitro slamanje protivnika, Nijemcima je donio uspjehe u prvom redu zbog korištenja oklopnih snaga uz potporu bombardera poput legendarne “Stuke”. Pravim imenom “Junkers Ju87”, ovaj zrakoplov bio je opremljen sirenama koje su, u poniranju, zvučale poput neljudskih urlika te su tjerale strah u kosti neprijateljima. Inače, riječ “Stuka” je akronim od “Sturzkampfflugzeug”, što se s njemačkog jezika može prevesti kao “obrušivač”, “strovalnik” ili “strmoglavi lovac”.

7. Kamuflažni uzorak američkih uniformi u Drugome svjetskom ratu, poznat i kao “žablja koža”, dizajnirao je Norvell Gillespie – stručnjak za hortikulturu i urdnik časopisa “Homes and Gardens” (“Kuće i vrtovi”).

8. Auchwitz je bio jedini koncentracijski logor u kojem su zatvorenici dobivali identifikacijske brojeve u obliku tetovaža. Ova praksa započeta je 1941. godine, sa sovjetskim ratnim zarobljenicima koji su tetovirani na lijevoj strani prsa, a od 1942. su, na podlaktice, takve tetovaže dobivali Židovi.

Piše: Lucija Kapural

Komentari