Leš u rijeci: Ubojica priveden pravdi četrnaest godina nakon monstruoznog zločina!

Ilustracija: Pixabay

Svi koji su poznavali Lisu Marie Kimmell vjerovali su da je pred njom blistava budućnost. Ljupka plavokosa djevojka iz Billingsa u Montani bila je odlikašica i vrsna sportašica, a nakon mature zaposlila se u restoranu “Aurora” u Denveru, glavnom gradu Colorada. Njena majka Sheila bila je, naime, regionalna menadžerica ugostiteljskih objekata iz lanca “Arby’s”, kojem je pripadala i “Aurora”, a Lisa Marie je, zahvaljujući marljivosti i bistrom umu, brzo napredovala na poslu.

Majka i kći nisu bile samo kolegice već i najbolje prijateljice. U nedjelju uvečer bi se pozdravile s ostatkom obitelji te iz ljupke kuće u Billingsu kretale na 893 kilometra dugačko putovanje do radnog mjesta. U unajmljenom stanu u Denveru provele bi čitav tjedan, a u petak popodne zajedno su se vozile kući, prepričavajući anegdote s posla i praveći planove za vikend. Trebalo je tako biti i 25. ožujka 1988. godine, no Sheila je tog petka prihvatila prijateljičin poziv na skijanje, pa se njena kći kući vozila sama. Na odredište nikada neće stići.

Da nešto nije u redu, prvi je shvatio Lisin dečko Ed, kojeg je trebala pokupiti na putu, u njegovu rodnom Codyju u Wyomingu. Kako je žena s kojom se planirao vjenčati, inače točna poput švicarskog sata, kasnila, Ed je telefonirao njezinom ocu Ronaldu. Ovaj je, znajući koliko je njegova kći odgovorna, počeo paničariti. Siroti čovjek proveo je besanu noć, a u jutarnjim satima otputio se na policiju.

Istražitelji su isprva pretpostavili da je djevojka doživjela prometnu nesreću, no pokazalo se da tome nije bilo tako. U potragu za njom uključilo se mnoštvo dobrovoljaca, no kako su dani odmicali, nada Sheile i Ronalda da će ikada vidjeti obožavanu kćer sve više su kopnjele. Njihove crne slutnje obistinile su se osam dana nakon nestanka Lise Marie: njeno beživotno tijelo pronađeno je u North Platteu, rijeci koja prolazi kroz grad Casper u Wyomingu.

Obdukcija je otkrila nešto grozno: nesretnica je držana u zatočeništvu najamnje šest dana, a za to vrijeme više puta je divljački silovana. Dokazi o djevojčinu nelijepom kraju pronađeni su na mostu koji nadsvođuje rijeku: njen krvnik izbo ju je nožem, nakon čega je tijelo bacio u vodu. Bez dodatnih tragova i osumnjičenika, istraga je vrlo brzo zašla u slijepu ulicu.


Tjekom godina, djevojčini roditelji i brat osjetili bi ubod nade svaki put kad bi se u emisijama kao što su “Unsolved Mysteries” i “Cold Case Files” govorilo o slučaju njihove najmilije, no niti jedna dojava nije rezultirala uhićenjem. Policija je, putem takvih programa, uporno tragala za automobilom Lise Marie Kimmel, crnom “Hondom” s personaliziranim registarskim tablicama na kojima su stajala slova “LIL MISS”, no izgledalo je kao da je to vozilo nestalo s lica zemlje.

Do dramatičnog preokreta u istrazi došlo je kad to gotovo nitko više nije očekivao, četrnaest godina nakon ubojstva. U ljeto 2002. godine, detektivi specijalizirani za hladne slučajeve su uzorak sjemena, izuzet s tijela žrtve, unijeli u CODIS, bazu podataka u kojoj se čuvaju DNK profili svih počinitelja nasilnih zločina u Americi. Bio je to pun pogodak: genetski materijal podudarao se s onim uzetim od Dalea Waynea Eatona, 57-godišnjaka koji je služio kaznu zbog oružane pljačke. Istražitelji su dobili nalog za pretres njegova posjeda u Moneti, ruralnm mjestašcu u Wyomingu. Ondje su pronašli ono za čime su njihovi kolege dugo tragali, žrtvin automobil. Premda umrljan zemljom, specifičan natpis na registarskim tablicama još uvijek je bio jasno čitljiv.

Eaton je optužen za otmicu, silovanje i ubojstvo s predumišljajem. Kao svjedok optužbe, u sudnici je nastupio Joseph Francis Dax, njegov “cimer” iz zatvorske ćelije. Eaton mu je, naime, nekoliko mjeseci ranije otkrio detalje o gnjusnom zločinu koji je počinio: stopirao je pokraj ceste, a nesretna Lisa Marie Kimmell ponudila mu je prijevoz. Kad je odbila njegovo prostačko udvaranje, naredivši mu da iziđe iz automobila, izgubio je kontrolu. Onesvijestio ju je snažnim udarcem u glavu, nakon čega ju je odvezao na svoj posjed, gdje se danima ižviljavao nad njom.

Daxovo svjedočenje zabilo je posljednji čavao u lijes Eatonove obrane. U ožujku 2004. godine, osuđen je na smrtnu kaznu. Zahvaljujući brojnim žalbama, uspio je odgoditi susret s Luciferom, pa još uvijek čeka na izvršenje presude. Zbog sličnosti u modusu operandi, mnogi istražitelji vjeruju kako je upravo on tzv. “Krvnik iz Wyominga”, serijski ubojica koji je u toj američkoj saveznoj državi “ordinirao” između 1983. i 1996. godine i čiji identitet nikada nije otkriven. Indikativno, ubojstva su prestala nedugo nakon Eatonovog uhićenja!

Piše: Lucija Kapural

Komentari