Legendarnog atletičara trenirao je – rođeni otac!

Osvojio je dvije zlatne i dvije srebrne olimpijske medalje, na Igrama u Moskvi 1980. i Los Angelesu 1984. godine, a uz to je dvanaest puta postavljao svjetske rekorde na srednjim prugama. Donosimo zanimljivosti Sebastianu “Sebu” Coeu, jednom od ponajboljih britanskih atletičara!

1. Rođen je 1956. godine u Londonu, kao najstarije od četvero djece inženjera Petera i učiteljice Tine. Ljubav prema sportu naslijedio je od oca, koji je dao otkaz u perspektivnoj tvrtci kako bi se posvetio trenerskoj karijeri, dok je onu prema knjizi baštinio od majke, iznimno obrazovane žene. Kao ugalj crna kosa i tamna put dar su djeda po majčinoj strani, naočitog Indijca Sardarija Malhorte.

2. Imao je petice iz svih predmeta, a atletikom se počeo baviti kao dvanaestogodišnjak. Na to ga je potaknuo profesor zemljopisa David Tomlinson, amaterski trkač koji je učenike često vodio na izlete.

3. Nezadovoljan trenerima u dječakovu prvom klubu, otac ga je odlučio sam trenirati. Za njega je osmislio specifičan sustav vježbanja, koji se sastojao od brzog trčanja na kratke pruge, sa samo nekoliko minuta predaha između dvije serije. Unatoč napornim treninzima, Coe nije zapustio obrazovanje. Diplomirao je na čak dva fakulteta: ekonomiji i povijesti!


4. Prva važna utrka na kojoj je pobijedio bila je ona na osamsto metara na Europskome dvoranskom prvenstvu 1977. godine. Znakovito, održala se u gradu s kojim dijeli ime, španjolskom San Sebastianu. Dvije godine kasnije, u razmaku od samo četrdeset i jedan dan, uspio je postaviti čak tri svjetska rekorda. Njegov rekord na osamsto metara, postavljen 1981., bit će oboren tek nakon šesnaest godina!

5. Coeovo rivalstvo sa Steveom Ovettom kocem sedamdesetih i početkom osamdesetih godina prošlog stoljeća ušlo je u legendu te pridonijelo popularizaciji atletike. Prvi put su se sučelili još kao srednjoškolci, na lokalnom kros natjecanju, a uskoro su počeli nemilosrdno “mljeti” konkurenciju. Neki vjeruju da je njihov animozitet bio stvaran, dok drugi smatraju kako su ga “podgrijavali” prvenstveno zbog medija.

6. Po završetku atletske karijere, opredijelio se za onu političara. U britanski parlament je ušao kao član Konzervativne stranke. Nositelj je titule lorda, a trenutačno obnaša funkciju predsjednika Međunarodna atletskog saveza. U slobodno vrijeme opušta se slušajući glazbu. Veliki je ljubitelj jazza, napose omiljene pjevačice Billie Holiday.

7. Dvanaest godina je bio u braku s prvakinjom u badmintonu Nicky McIrvine, koja mu je rodila dva sina i dvije kćeri. Druga supruga, Carole Anett, kći je nekedašnjeg kapetana engleske reprezentacije u kriketu M.J.K. Smitha.

8. Nastupio je u najgledanijoj epizodi emisije “Who Do You Think You Are?”, BBC-jeva serijala koji istražuje rodoslovna stabla slavnih osoba. Pokazalo se da su mu davni preci bili vlasnici plantaža šećerne trske na Jamajci, koji su držali robove!

Piše: Lucija Kapural

Komentari