Legendarni stol, na kojem su napisane brojne stranice knjiga o malom čarobnjaku Harryju Potteru, “preživio” je požar!

Fotografija: The Elephant House Facebook

Joan K. Rowling je u početku svoje spisateljske karijere često pisala po kafićima. Najpoznatiji od njih je kafić nazvan The Elephant House u Edinburghu u Škotskoj. Vjerojatno se pitate kakav je to kafić koji nosi tako neobično ime, no njegovo ime ima sasvim zgodno objašnjenje jer vas u njemu sa svih strana gledaju slonovi, bilo sa slika, namještaja ili silnih minijatura.

Fotografija: The Elephant House Facebook

 

Tako da je to prostor doslovno “krcat” slonovima. Želite li nešto više saznati o kafiću u kojem je poznata spisateljica pisala, požaru i budućnosti ovog mjesta, pročitajte članak kojega danas donosimo.

Fotografija: The Elephant House Facebook

O požaru i oštećenjima

U ljeto 2021. godine, požar je izbio u ugostiteljskom objektu Pâtisserie Valerie koji je u susjedstvu kafića The Elephant House, a proširio se uokolo kako na poznati kafić, tako i na druge stambene i poslovne objekte u blizini. U požaru je uništen prednji dio objekta dok je stražnja soba u kojoj se nalazio stolić na kojem je pisala slavna spisateljica samo oštećen dimom i vodom. Stolić na kojem je pisala, kupljen je prije otvaranja kafića u jednoj antikvarnici, a njegova oštećenja nisu velika pa je najavljeno da će bit lako obnovljen, zbog čega je vjerojatno da je restauracija do trenutka pisanja ovog članka dovršena. Procijenjeno je tada da će u roku od godine dana objekt biti ponovno u funkciji. Vlasnik stradalog kafića David Taylor, kazao je nakon požara da još uvijek  traži vrijednu potpisanu knjigu o Harryju Potteru koja je tamo bila izložena. Do trenutak pisanja ovog članka nije poznato je li ona konačno nađena.


Kada je slavna spisateljica ovdje pisala

Poznata spisateljica ovdje je pisala nakon što je već objavljen prvi dio njenog serijala o malom čarobnjaku, tijekom 1996. i 1997. godine. Popularnost njezinih knjiga, a kasnije i filmskog serijala učinila je ovaj kafić kultnim mjestom kojega su obilazile horde obožavatelja. Pisala je u kutku koji joj je davao priliku da gleda u prekrasan dvorac u pozadini, što joj je davalo inspiraciju za kreiranje vlastitog čarobnog svijeta.

Fotografija: The Elephant House Facebook

Vlasnik kafića je Rowling upoznao tek godinama nakon što su njezini romani postigli svjetsku slavu, a pri tome ju je pitao zašto više ne zalazi k njima.

Evo što mu je ona odgovorila:

U svijetu snova ja bih i dalje bila tamo, ali jednostavno to u ljudskim okvirima više nije moguće. (prema BBC-ju)

Upravo ova njena rečenica pokazuje kako slava mijenja živote ljudi, htjeli to one ili ne, i kako može postati prilično opterećujuća jer ne dozvoljava da s blaženom anonimnošću nastavite radite sve one banalne stvari koje ste činili prije nje.

Za sve one koji želi otići ovog ljeta u Edinburgh nije zgorega spomenuti da se uskoro očekuje ponovno otvaranje ovog kafića.

Pisala: Sonja Kirchhoffer

Komentari